måndag 4 juli 2011

S&P kallar saker vid dess rätta namn

Idag blev det känt att ratingföretaget Standard & Poor dömer ut det liggande förslaget om att låta privata långivare "frivilligt" ändra villkoren på sina lån till Grekland (SvD). Om förslaget går igenom kommer S&P att klassa det som "Deafult", det vill säga betalningsinställelse. Vid en default kommer spridningseffekterna (Irland, Portugal, Spanien) att bli allvarliga.

Jag har tidigare skrivit att en grekisk konkurs är oundviklig, EU/ECB/IMF vill bara fördröja den till ett tillfälle då de europeiska långivarna är mindre sårbara. Om S&P menar allvar med sitt uttalande går denna plan i stöpet. Det spekuleras i att en grekisk konkurs skulle kunna bli europas motsvarighet till Lehmankraschen. Det tror inte jag, eftersom Lehman föll oväntat medan greklands fall har varit en segdragen process. Däremot kommer många, framför allt franska och tyska, banker att drabbas hårt. Det är i alla fall intressant att S&P vågar stå upp och kalla saker vid sitt rätta namn.

Ratingföretagen (S&P, Fitch, Moody´s med flera) fick hård kritik efter finanskrisen. Den gången låg kritiken i att de företag som gick under hade haft utmärkta kreditbetyg precis före fallet. Den här gången är kritiken den rakt motsatta, ratingföretagen anklagas för att förvärra greklands kris genom att sänka det grekiska kreditbetyget (nu senast till CCC). Jag tror att S&P kommer att utsättas för starka påtryckningar från politiskt håll den närmaste tiden.

Läs även Financial Times utförliga rapportering om Standard & Poors utspel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar