onsdag 29 juni 2011

Omröstningen oväsentlig - Grekisk statsbankrutt oundvilklig

En grekisk statsbankrutt (default) är oundviklig. Vi vet ännu inte säkert när Grekland kommer att ställa in betalningarna, och vi vet heller inte under vilka former det kommer att ske. Men att det kommer ske förefaller säkert.

Grekland har en statsskuld på ungefär 150% av BNP. Grekland betalar ca 25% ränta på nya lån. Det är givetvis helt orimligt att Grekland skulle klara av att betala dessa räntekostnader på längre sikt (föreställ dig ett land som betalar en dryg tredjedel av BNP i ränta på statsskulden). De föreslagna nedskärningarna och privatiseringarna (som man idag röstar om i parlamentet) är långt ifrån tillräckliga för att få ner den grekiska skulden till en hållbar nivå.

Det verkar troligt att greklands skuld, i ett första skede, kommer att omstruktureras, i någorlunda samförstånd med långivarna. De privata (tyska och franska) långivarna kommer att delta "frivilligt". Det kommer ske på så vis att existerande lån ersätts med nya (s k överrullning). De nya lånen kommer att ha en ränta som ligger väl under marknadsräntan och därmed blir hanterbar för den grekiska staten (läs gärna mitt inlägg om varför privata långivare skulle acceptera en sådan uppgörelse här). Eftersom denna omstrukturering sker (skenbart) frivilligt så kommer spridningseffekterna förhoppningsvis vara begränsade. Det kommer med andra ord inte att vara en statsbankrutt i ordets rätta bemärkelse. Eller, det kommer åtminstone inte att framstå som en statsbankrutt, i ordets rätta bemärkelse.

Tyvärr är greklands problem inte lösta efter den frivilliga statsbankrutten (som inte är en statsbankrutt). Problemet med en enorm statsskuld kommer ju att finnas kvar, även om man säkrat några års inlåning till en "bra" ränta. Med tanke på att Grekland har ett stort budgetunderskott, och kommer att fortsätta att ha det även efter genomförda offentliga besparingar, finns det bara en möjlighet. Skulden måste minskas genom statsbankrutt (default). Detta ligger kanske några år framåt i tiden, de flesta marknadsbedömare verkar tro 2013. Om man tittar på prissättningen av CDS:er så tycks sannolikheten för en grekisk konkurs vara högre än 65% de närmaste fem åren. Oavsett när det sker så blir defaulten denna gång i högsta grad ofrivillig. Om statsskulden ska bli möjlig för Grekland att hantera måste den skrivas ned till en rimlig nivå, säg 50% av BNP. Därmed kan långivare räkna med att förlora, i genomsnitt, ungefär två tredjedelar av det utlånade beloppet. Det är först då det börjar bli kännbart på allvar för de banker som står som långivare. Och det är då krisen på allvar riskerar att sprida sig till Portugal, Irland, Spanien och så vidare.

Om det verkligen är så säkert att Grekland kommer att ställa in betalningarna, varför låter inte EU/ECB/IMF det ske? Jag har för avsikt att skriva en del om det i ett kommande inlägg.

Relaterat:
Missnöjet pyr i Aten (SvD)
Generalstrejk (SvD)
Medelhavets Sverige (DN)
Ingen reservplan (DN)
Svenska fondsparare säljer aktiefonder (DN, SvD)
Aten brann i natt (Expressen )
Debatten igång (SR, SVT, SvD, SvD)
Tårgas och oroligheter i Aten (DN, GP, DN, SvD
Ja till åtstramningar (SvD, DN, SVT, GP, Aftonbladet, DN, SVT)
Nedskrivning oundviklig (E24)

4 kommentarer:

  1. bra skrivet, serfram emot nästa inlägg!

    SvaraRadera
  2. Grekland ska ut både EU och EMU! Ett land styrt av giriga kommunistiska ledare och folket är lat.

    SvaraRadera
  3. @14:09 Tack! Hoppas kunna lägga ut fortsättningen imorgon.

    SvaraRadera
  4. @Rodry:
    Att "slänga ut" Grekland leder till ett annat problem; långivarna kommer att se sina obligationer bli värdelösa. Det skulle definitivt drabba de privata långivarna och kanske även EU/IMF som ju är största långivare. Därmed skulle skattepengar gå förlorade.
    Jag tycker att alla bör ta sin del av ansvaret, och att så lite som möjligt av detta ansvar ska läggas på europeiska skattebetalare.

    SvaraRadera