lördag 18 juni 2011

Fel att belöna inkompetens

Att förse Grekland med ännu ett räddningspaket (GP:s version) finansierat med offentliga medel är på många sätt likställt med att belöna inkompetens. Inkompetensen återfinns såväl hos de långivare, dvs utländska banker, som gravt felbedömt den grekiska betalningsförmågan som hos den regering som tillåtit landets finanser att urholkas totalt. SVD publicerar idag en artikel på temat grekisk inkompetens (tillägg: DN:s version). Här står att läsa om dålig skattemoral och korruption som grundläggande orsaker till den grekiska krisen.

Det sägs att Grekland håller på att bli Europas eget Lehman Brothers. Det finns dock en viktigt skillnad, Lehman övertogs av amerikanska staten samt konkurrerande banker då de föll. Grekland kommer däremot givetvis att leva vidare efter en statsbankrutt. Med andra ord har inkompetens belönats.

De utländska banker (huvudsakligen franska och tyska) som sitter på grekiska fordringar bör inte lämnas skadefria. Det är en central del av en banks verksamhet att göra bedömningar av olika typer av risk. I fallet Grekland tycks man ha misslyckats å det grövsta. Detta är ännu ett fall av inkompetens, som skattebetalare nu riskerar att få betala för. I Grekland riskerar pensionärer att bli utan pension och statsanställda att bli utan lön, redan i augusti.

För det är nämligen så; för eller senare ska förlusten tas. Det är bara en fråga om var förlusten hamnar, antingen offentliga medel (dvs via skattesedeln) eller privata medel (dvs bankernas resultat- och balansräkningar).

1 kommentar:

  1. Det är fördjävligt att råna skattebetalare på detta sett.

    SvaraRadera