söndag 19 juni 2011

Pärlor till svin

Idag möts EU:s finansministrar i Luxemburg för att diskutera nya stödlån till Grekland (bakgrund). Det skall beslutas om hur pärlorna ska disponeras mellan svinen.

Jag tar mig här friheten att tänja något på betydelsen hos uttrycket "kasta pärlor till svin". Klart är att stödpaketen är de pärlor som kastas runt i den europeiska svinstian. Det är däremot inte lika klart vilka som är svinen i sammanhanget. I svensk debatt har det grekiska folket beskrivits som bortskämda och lata. Och det har helt klart funnits exempel på greker med konstig syn på problemet (som att Tyskland bör betala den grekiska statsskulden som en kompensation för den tyska ockupationen under andra världskriget).

Dock ska man komma ihåg att det är den grekiska staten, inte det grekiska folket, som är skuldsatt till bristningsgränsen. SvDSR och DN rapporterar idag om att nästan hälften av det grekiska folket motsätter sig det kommande besparingspaketet (28 miljarder euro över tre år). Därmed motsätter de sig, medvetet eller ej, de kommande utbetalningarna från EU om 12 miljarder euro den 29 juni samt alla framtida stödpengar (vilket är betydligt mer än 12 miljarder). En "vanlig" grek som intervjuas i tidigare nämnda artiklar har en sund syn på saken och tycker att man inte ska ta emot fler allmosor från EU/IMF/ECB. Att lämna ifrån sig makten över sitt land till trojkan är ingen bra idé, tycker han. Att minska sin skuldsättning med hjälp av nya lån är heller ingen bra idé. Priset Grekland skulle få betala för att helt enkelt ställa in sina betalningar är att det skulle bli svårt (dyrt) att låna pengar i framtiden. Men lån handlar om förtroende, och Grekland måste bygga upp ett nytt förtroende. Och EU måste ge Grekland möjligheten att bygga upp ett nytt förtroende. Med egen valuta om så krävs.

För det är valutan, eller valutasamarbetet, det handlar om. Och i detta sammanhang råder ingen tvekan om att EU/IMF/ECB får ta på sig rollen som svin. Trojkan vill försvara eurons betydelse till varje pris. Det kan i och för sig tyckas solidariskt, men räcker pärlorna till alla svinen?

(tillägg: idag, söndag har det grekiska parlamentet samlats för en debatt som väntas pågå i två dagar. Premiärministerns rådgivare har gjort klart att det inte är ett alternativ att lämna eurosamarbetet).

Det finns uppgifter om att Anders Borg under fredagens möte i EU-nämnden uppgav att det svenska bidraget till Grekland (genom EU) blir ca fem miljarder kronor (jag har dock inte hittat något officiellt protokoll, hjälp mig gärna!). Fem miljarder kronor är för övrigt drygt 550 kr per svensk.

Och då är vi tillbaka till pärlorna igen. Det är du och jag, vi skattesedeln, som ska stå för pärlorna. Passande nog planerar EU att börja ta ut egna skatter.

8 kommentarer:

  1. Kloka ord. Behövs inte sägas mer. Dags att regeringar, journalister, allmänhet börjar se li mer nyanserat på denna Globala kris(Grisjakt kanske man skulle kunna kalla den nu när grisfesten är över sedan drygt två år sedan).

    SvaraRadera
  2. Grisfesten är över, det gäller nu att inse att någonstans måste förlusterna tas. Jag slipper gärna fler förluster än de 550 kr jag tydligen ska låna ut till landet som behöver drygt 200 000 kr per invånare.

    SvaraRadera
  3. Uteslut Grekland ur EU och bygg en mur runt landet!

    SvaraRadera
  4. @17:26 Då måste vi kanske snart utesluta Irland, Portugal och Spanien också. Jag tycker att vi ska börja granska storbankernas ansvar i krisen. Varje krona vi ger till Grekland är indirekt en krona till huvudsakligen franska och tyska banker.

    SvaraRadera
  5. "Dock ska man komma ihåg att det är den grekiska staten, inte det grekiska folket, som är skuldsatt till bristningsgränsen."

    Länder funkar inte så. Grekiska folket är grekland. Om landet ifråga skuldsatt är, per definition, invånarna skuldsatta. Oavsett om man är statsanställd eller fårbonde.
    Dock är det den fattigare delen av befolkningen som får det tuffast när/om resan tillbaks påbörjas.
    De enda som kan faktiskt kan dra in pengar till "staten" är arbetande invånare. Att sen grekland inte har, i stort sett, någon typ av vettig inkomst förutom turismen är en del av problemet.
    Den allmänna inställningen till mutor, betalning av skatt etc är ett annat.

    SvaraRadera
  6. @Daniel

    Vissa länder kan visst funka så. Medborgarna har inte perfekt insyn i (eller förståelse kring) hur regering och statstjänstemän sköter ett land. Särskilt inte om korruption och fiffel är utbredda fenomen.
    I Sverige är förhållandet f ö det omvända. Här är statens finanser i gott skick, men folket har stora skulder.
    Grekiska folket har definitivt ett ansvar. De har ett ansvar att betala skatt, något som det tycks tas lite för lätt på i Grekland. Förhoppningsvis kommer EU:s krav leda till ett bättre fungerande skattesystem i Grekland.

    SvaraRadera
  7. Eu räddar inte den grekiska staten. EU räddar franska och tyska banker genom att ta över de kassa fordringarna och utpressa det grekiska folket in i en 30-talsliknande depression.
    Med en egen valuta skulle Grekland istället kunna låna/skapa pengar själva utan att behöva slumpa bort statens tillgångar till de internationella kapitalisterna som suger ut landet med tokhöga räntor.
    ex Japan lånar framförallt i en statsägd bank för att finasiera sitt underskott. Räntekostnaden går då tillbaka till landet och man kan på så sätt klara av sin statsskuld på uppemot 200 % av BNP utan att helt förstöra sin ekonomi som EU vill att grekerna ska göra. Man får verkligen hoppas att det grekiska folket säger ifrån och avsätter förrädarna i regeringen.

    SvaraRadera
  8. @12:48
    "Suger ut landet med tokhöga räntor."
    Vill du själv låna ut pengar till Grekland till, låt oss säga 5% ränta? Det vill inte jag.

    Jag tycker du har rätt i att bankerna bör ta sitt ansvar genom nedskrivningar på de grekiska lånen. Låt oss hoppas att det blir så.

    SvaraRadera