måndag 20 juni 2011

Vem blir utan lön? Inte franska bankirer.

Under morgonen blev det känt att Grekland får vänta på lånebesked (DN, SvD, AFV). EU/ECB sätter ytterligare press på den grekiska regeringen genom att fördröja den nästkommande utbetalningen om 12 miljarder euro. Det är pengar som den grekiska staten är i desperat behov av, pengar som ska täcka offentliga utgifter såsom löner och pensioner.

Samtidigt skärper ECB tonen (i svenska media genom direktionsmedlemmen Lorenzo Bini Smaghi). Bini Smaghi gör klart att man inte tänker omförhandla villkoren för lånen, och att man inte är intresserad av att involvera den grekiska oppositionen i samtalen.

ECB passar också på att ge en känga till Tyskland. Tyskland har nämligen den, enligt mig mycket sunda, åsikten att bankerna ska ta sin del av smällen. Detta för att värna om skattepengar (varje svensk ska redan bidra med 500 kr till krisande Grekland). Här ställer sig alltså ECB på samma sida som Frankrike, som till varje pris vill låta bankerna gå fria från ansvar.

Bini Smaghi menar att skattebetalarna skulle drabbas även om man lät Grekland ställa in betalningarna. Det tror inte jag, åtminstone inte i samma omfattning. Framförallt så måste förlusten tas förr eller senare. Dessutom måste vi fråga oss om vi har råd att rädda Spanien också?

Bini Smaghi tror att Grekland kan bli europas Lehman Brothers (med stor skada på den globala ekonomin som följd). En viktig skillnad som Bini Smaghi inte tänker på, är att Lehman kom närmast som en blixt från klar himmel. Att den grekiska staten har usla finanser har varit känt länge. Därmed bör det vara betydligt lättare för marknadens aktörer att kartlägga riskerna med grekiska värdepapper. Detta förutsätter förstås att man inte likt de franska bankerna helt litar på att bli räddad av skattepengar.

Det främsta argumentet till att låta bankerna stå för notan är att det är en central del av bankernas verksamhet att bedöma risk. Som skattebetalare är jag inte skyldig att bedöma den risk till vilken mina pengar placeras. Bankernas inkompetens bör inte belönas.


Tillägg: på stockholmsbörsen är det svart idag pga greklandsoro. Som väntat drabbas även de svenska bankerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar