tisdag 21 juni 2011

Fly eller illa fäkta?

Grekland är tveklöst eurozonens svagaste länk. För tillfället. Det måste finnas en långsiktig plan bakom ett grekiskt räddningspaket. En plan som också involverar Irland, Portugal och Spanien. Man måste nämligen hålla för troligt att eurozonens kris inte upphör med ett nytt räddningspaket till Grekland. Fler länder står på tur, även om situationen i deras fall inte framstår som akut. För tillfället.

I DN kan man idag läsa om Greklands tre alternativ. Det alternativ som utmålas som det värsta är att Grekland flyr från sin skuld (ställer in betalningarna), vilket skulle kunna bli fallet om den nya regeringen inte får stöd i förtroendeomröstningen. (VASR, SVT) I detta fall, menar DN, skulle spridningseffekterna bli stora. Europeiska banker skulle riskera att gå omkull och vi skulle riskera en ny kredittorka (credit crunch).

Alternativ två, en ordnad avskrivning av delar av skulderna, skulle förmodligen inte drabba bankerna lika hårt. Här måste man dock väga in problemet med CDS:er, Credit Default Swaps. CDS:er är en försäkring mot inställda betalningar som en långivare köper för att skydda sitt kapital. Om Grekland ställer in betalningarna kommer långivare att kunna kräva betalt av de som sitter som motpart i CDS-kontrakt. Detta är problematiskt, eftersom handeln med CDS:er inte är transparent. Man vet helt enkelt inte vem som sitter med Svarte Petter. En sådan situation skapar oro. Oro innebär sjunkande börskurser och dyrare upplåning för banker. Därför måste avskrivningen (eller överrullningen) vara frivillig för de privata aktörerna.

Det tredje alternativet är att Grekland fortsätter att fäktas med sina underskott och antar trojkans tuffa besparingskrav. Man har fram till den 3 juli att bestämma sig. Och ikväll inväntar man resultatet av förtroendeomröstningen med spänning (SvD).

2 kommentarer:

  1. köpte inte Amerikanska banker en massa CDS:er i Grekland förra gången det var kris.

    SvaraRadera
  2. @ 10:00
    Jag vet tyvärr inte. En lista över vilka som har sålt grekiska CDS:er vore guld värd. Det har spekulerats om att de största säljarna av CDS:er är grekiska banker, de har nämligen inget att förlora. Om Grekland inte ställer in betalningarna så har man gjort en bra vinst. Om Grekland ställer in betalningarna kommer man att gå under (eller räddas) oavsett.

    SvaraRadera