tisdag 21 juni 2011

Om du ska sälja bostad - agera nu

Nu börjar till och med fastighetsmäklarna att tro på sjunkande bostadspriser. (SvD) Mäklarna, tillsammans med talespersoner för de svenska storbankerna, är de som längst klängt sig fast vid idén att svenska bostadspriser inte kan sjunka.

Lägenhetspriserna är på väg ned. Utbudet av villor är rekordhögt, det erkänner till och med hemnet i sin öppna statistik. Just nu finns det inget som talar för ökande priser, räntorna är på väg upp och krav på kontantinsats är infört. SBAB, som är Sveriges sub-primebank, räknar förvisso med en något lägre räntebana än Riksbanken kommunicerat (AFV). Det pågår diskussioner om amorteringskrav. Framförallt förstagångsköpare har prisats ut från marknaden, man har helt enkelt inte sparat ihop de pengar som krävs för en kontantinsats på 15%.

Om man funderar på att sälja sin bostad bör man agera omedelbart. Marknaden är förvisso dålig nu, men den kommer med all sannolikhet att bli ännu sämre till hösten. I höst kommer alla de bostäder som förblivit osålda under våren att annonseras ut. Min gissning är alltså att höstens utbud kommer att slå rekord.

Den som funderar på att köpa bostad har allt att vinna på att vänta. Det finns som sagt inget som tyder på ökade priser. Bostadsmarknaden är trög och en nedgång kan bli utdragen över flera år. Som köpare bör man se till att ha ordentligt med eget kapital, för att inte hamna i händerna på banken. En kontantinsats om åtminstone 30% är att rekommendera. Dessutom bör man se till att ha utrymme för att amortera ned kvarvarande skuld med ett par procent om året. Det kan nämligen banken tvinga dig till, om lånet på din bostad överstiger bostadens marknadsvärde.

Tillägg: Nordea är snäppet hökaktigare än SBAB i sin prognos, och tror på tre räntehöjningar från Riksbanken före årsskiftet. Att det blir en höjning i juli är alla rörande överens om.

4 kommentarer:

 1. Intressant läsning och jag håller med om det mesta du skriver. Vill dock påpeka att det inte finns något krav på kontantinsats vid bostadsköp, det 85% regeln innebär är bara att bostaden inte får agera säkerhet för mer än just 85% av köpet. Det har dock blivit svårare/dyrare för de som vill låna till 100% vilket ju är rätt.

  SvaraRadera
 2. Jag har tittat på flera lägenheter där säljaren inte ens fått utgångspriset. Vissa har lagt ut igen till acceptpris (och inte fått sålt då heller), och vissa avvaktar till efter sommaren. Du har alltså helt rätt att det blir stort utbud efter sommaren.

  Nästa räntehöjning kommer 5 juli och då får vi se hur Riksbanken ser på framtida höjningar. Jag tror inte dom justerar banan nämnvärt. Vi har alltså kraftiga räntehöjningar närmaste året.

  SvaraRadera
 3. @11:59
  Du har givetvis helt rätt. Det finns möjligheter att lösa de sista 15 procenten med s k blancolån. Dock är räntan på dessa högre och de kräver amortering. Jag tror att det framför allt är fravet på amortering som gör att folk drar sig för denna finansieringsform. Vi är helt enkelt inte vana att behöva amortera våra skulder längre. Jag tror att det kommer att bli svårare att bli beviljad blancolån framöver, när det blir tydligt att priserna faller.

  SvaraRadera
 4. @12:25
  Jag har hört andra säga ungefär samma sak som du (om lägenheter i Stockholm). Lägenheter som säljs under utgångspris. Lägenheter som dras tillbaka och läggs ut igen för att de ska se färska ut på hemnet. Det finns ett par trådar med anekdotiska exempel på diverse familjeforum också.

  SvaraRadera