onsdag 22 juni 2011

Iphone - definitivt ingen klassfråga

Apple är ett företag som vet hur man tjänar pengar. Grunden till apples framgång är skickliga och kreativa ingenjörer och utvecklare. Apples produkter anses snygga, lätta att använda och ändå tekniskt avancerade. Tillverkningen sker i lågkostnadsländer. Inget konstigt med det, så gör många storföretag. I apples fall har underleverantören Foxconn fått en del negativ publicitet (ytterligare exempel). Problemet är att de arbetare som tillverkar komponenter till Iphone ofta tar livet av sig som en följd av dåliga arbetsförhållanden. Tydligen tvingas man nu skriva på kontrakt om att inte begå självmord. Det finns exempel på anställda som varit oförskämda nog att bryta kontrakten.

Apples produkter har blivit riktigt populära över hela världen. Apple kan ta mycket bra betalt för sina telefoner. Man bedömer att apples marginal för Iphone är ca 60%, vilket är nästan dubbelt så högt som exempelvis HTC och Nokia. Apple tjänar alltså dubbelt så mycket pengar för varje försäljningskrona, jämfört med sina konkurrenter.

Och kunderna betalar gladeligen. För inte så länge sedan var Iphone lite av en statuspryl, som oftast ägdes av teknikintresserade eller mac-nördar. Idag tycks nästan alla ha råd att lägga pengar på en Iphone. Nyligen skrevs det om att OS (dvs möjligheten att se OS på TV) håller på att bli en klassfråga. Detta på grund av att Viasat kommer att ta betalt för sina sändningar. Däremot är Iphone inte en klassfråga. Fler och fler köper den, trots att varje ny version är dyrare än föregående.

Mitt råd till alla som är ledsna för att inte ha råd att se OS på TV (eller tycker att exempelvis mat är för dyrt): Fråga dig om du äger en Iphone. Om svaret är ja så har du gjort en felaktig prioritering. Man måste inte ha en Iphone. Man måste förvisso heller inte se OS på TV.

Jag förväntar mig en motreaktion mot fenomenet Iphone. De mest teknikintresserade (och de mer välbeställda) konsumenterna kommer inte tycka att det är tilltalande att äga en "folktelefon" länge till.

En ny version av Iphone släpps i september. (SvD) (E24)

4 kommentarer:

 1. Vill minas att det t.o.m. gått så långt att det har blivit en trashsymbol i england bland dom med flis. Dom väljer Android telefoner och byter ofta istället.

  SvaraRadera
 2. Logi, det är en sådan utveckling jag tror vi kommer få se i Sverige också (oklart om det blir android eller något annat). Om du har någon länk till "englandsfenomenet" får du gärna posta den.

  SvaraRadera
 3. Problemet med att Android skulle bli det nya efter som Apple är den stora medelsvensson telefonen är ju att telefoner med Android säljer betydligt bättre än telefoner med OS-X/Iphone.

  SvaraRadera
 4. @16:29
  Vilket är ditt stalltips på efterträdare till Iphone?

  SvaraRadera