torsdag 7 juli 2011

ECB vägrar inse att Portugisiska statspapper är skräp

ECB höjde idag som väntat styrräntan. Vad som är mer intressant är att ECB-chefen Jean-Claude Trichet tog tillfället i akt och upphävde kravet på kreditbetyg hos portugisiska statspapper. Tidigare fanns ett krav på kreditbetyg då låntagare hos ECB använde portugisiska statspapper som säkerhet vid upplåning. Det finns alltså inte längre. Nu ökar alltså risken för att skattepengar kommer att gå förlorade vid en kommande portugisisk default.

Marknaden reagerade med jubel och europeiska börser stiger. Detta förvånar mig en aning. Precis som Nouriel Roubini, alias Dr Doom, säger i SvD, problemen skjuts bara upp. De försvinner inte. Roubini förutspår en "perfekt storm" år 2013. PIIGS-ländernas problem i kombination med en svag amerikans utveckling samt kinesisk inflationsbekämpning kommer att leda till en ny global kris, menar Roubini.

För övrigt har priset på portugisiska CDS:er nu gått över 1000 punkter för första gången (se även min kommentar från i morse). Portugal börjar alltså närma sig samma status som Grekland (som i och för sig fortfarande leder med cirka 1000 punkter). En portugisisk tioårig statsobligation ger nu en avkastning på 13,05%. Motsvarande siffra för Grekland är 16,85% och Sverige 2,89%. Detta är alltså det avkastningskrav en investerare ställer på papper med lång löptid från respektive stat.

Relaterat:
ECB höjer styrräntan (SvD)

2 kommentarer:

 1. Så här går det när bankerna får hitta på hur mycket pengar de skall låna ut. kapitaltäckning 2 - 6 % resten är påhittade pengar.

  När folk slutar lita på detta då kommer snöbollseffekten. Hoppas bara inte Håkan Juholt med sin öppna plånbok sitter vid makten då.

  Nu stoppar senaten i USA från quantative easing dvs de får inte längre trycka pengar för sina egna politiker.

  Nu kommer the big smäll. Frågan är var man skall stopp in sina slantar under tiden ?

  SvaraRadera
 2. saltpeter,
  Undrar bara hur Sverige kommer att drabbas av the big smäll? Säkerligen svagare krona och, på sikt, stigande marknadsräntor.

  En kul detalj i Jukoltresonemanget är ju att Juholt kommer att få en tuff diskussion med Vänsterpartiet när/om plånboken ska öppnas. Kommunister och storbanker har mycket begränsad förståelse för varandra.

  SvaraRadera