söndag 3 juli 2011

2250 kr mer i plånboken - 10 minuters arbete

Omkring en fjärdedel av sveriges elkonsumenter har inte aktivt valt elleverantör. Den som inte väljer elleverantör får ett så kallat tillsvidareavtal (ej att förväxla med begreppet rörligt elpris). Genom att aktivt välja elleverantör sparar man uppskattningsvis 30% på sina elkostnader.

Jag rekommenderar alla att se över sitt elavtal. Det är enkelt, det tar 10 minuter och kan vara mycket lönsamt. Genom att ägna 10 minuter till att jämföra elbolag, kan du spara mer pengar än du gör genom att jaga extrapriser i matvarubutiken under ett helt år.

Antag att din förbrukning är 5000 kilowattimmar per år (typiskt värde för småhus med annan uppvärmning än el). Antag att du betalar 150 öre per kilowattimme. Det ger en årlig kostnad på 7500 kronor. Genom att aktivt välja det billigaste elbolaget kommer du att spara uppskattningsvis 2250 kronor.

Om du tillhör den fjärdedel av sveriges elkonsumenter som inte valt elleverantör bör du göra följande:

1. Gå till Energimarknadsinspektionens tjänst Elpriskollen: http://www.ei.se/elpriskollen/
2. Klicka på "min beräkning" och fyll i uppgifterna. Du behöver veta var du bor, samt (helst) om din bostad är en lägenhet eller ett hus. Om du inte vet vilken typ av avtal du skall välja, ta "rörligt elpris löpande".
3. I listan väljer du den billigaste leverantören. Följ länken till leverantörens hemsida och anmäl dig som kund. Klart.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar