fredag 15 juli 2011

Fyra anledningar till oro

Det har varit en nervös vecka på börserna. Idag fredag sjunker stockholmsbörsen (i skrivande stund ungefär en procent). Det är negativt även på andra håll i Europa, om än inte lika negativt som i Stockholm.

Det finns en stor portion osäkerhet på marknaden. Financial Times skriver på morgonen att osäkerheten har fyra huvudanledningar:

Oro för spridning av den europeiska skuldkrisen
I eftermiddag väntas resultaten av stresstesten av de europeiska bankerna. Det har spekulerats i att åtminstone tio banker kommer att misslyckas med att nå upp till kraven. Dessa banker kommer att behöva söka nytt kapital. SEB:s Robert Bergqvist uttalade sig imorse på TV4:s Nyhetsmorgon, och menade att detta inte behöver vara ett stort problem - givet att staten i de fallerande bankernas länder kan kliva in och reda ut situationen. Hur som helst, några svenska banker lär inte dyka upp på "svarta listan". Stresstesterna har anklagats för att vara tandlösa, och vissa banker har dragit sig ur dem (senast den tyska banken Helaba). Förutom stresstesterna är hanteringen av Greklands statsskuld en ständig källa till oro. I SvD uttalar sig SEB:s Annika Falkengren om att läget nu "ser rätt obehagligt ut". SEB kommer att minska risken genom att förlänga den genomsnittliga löptiden i sin upplåning. Fördelen är att SEB kommer stå stadigare om den europeiska krisen sprider sig på allvar. Nackdelen är ökade kostnader för inlåningen (vilket kommer att spridas till bankens låntagare på sikt).

Budgetförhandlingarna i USA
Republikaner och demokrater kan helt enkelt inte komma överens. Förslag om skattehöjningar gör att republikanerna vägrar att förhandla om att höja lånetaket. President Obama har ställt ultimatum (SvD). Oenigheten befaras kunna leda till att amerikanska staten ställer in sina betalningar (temporärt). Kreditvärderingsinstitut har svarat med att hota att sänka det amerikanska kreditbetyget.

QE3 eller inte?
Federal Reserves Ben Bernanke sade tidigare i veckan att Fed kan tänkas sätta in stödåtgärder om ekonomin kräver det. Det tolkades positivt av marknaden. Lite för positivt, eftersom Bernanke under torsdagen gick ut och meddelade att QE3 inte (nödvändigtvis) var nära förestående. Ytterligare förvirring och osäkerhet.

Den amerikanska rapportsäsongen
Rapporter för det andra kvartalet börjar nu trilla in. Det har börjat skapligt så här långt. Idag väntas rapport från Citigroup.

Relaterat:
SEB:s Robert Bergqvist tror att Tyskland kan rädda eurosamarbetet.
Omröstning om Italiens sparpaket
Bankaktier har drabbats värst av börsfrossan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar