lördag 9 juli 2011

Italien hostar till

Igår hördes ett rosslande hostljud från eurozonens tredje största ekonomi Italien. Marknaden tar nu pulsen på Italien för att avgöra om det beror på den farliga Grekiska Sjukan eller om det bara är en konsekvens av bristfälligt skött budgethygien. Av försiktighetsskäl förbereder man nu en plats för Italien på isoleringsavdelningen, där Grekland redan ligger och dit Portugal är på väg i ilfart.

Det italienska börsen sjönk 3,5% igår. Nedgången leddes av banksektorn som tappade 5,7%. Avkastningskravet hos italienska statsobligationer steg till nioårshögsta och euron tappade en procent mot dollarn. Räntan på italienska tioåriga obligationer är nu 5,27% (den har stigit en halv procentenhet den gångna veckan). Spreaden mot tyska statsobligationer är även den på rekordnivå.

En del av nedgången på den italienska aktiemarknaden kan förklaras av gårdagens usla amerikanska jobbstatistik, men beror i huvudsak på rädsla för att skuldkrisen på allvar ska bita sig fast i Italien. Varför oron dyker upp just nu beror antagligen på den politiska oenigheten kring hur privata långivare ska behandlas i fallet Grekland. Det har helt enkelt blivit mer otryggt att sitta på PIIGS-papper när det börjar bli uppenbart att EU/IMF/ECB inte kan rädda samtliga krisländer vid en simultan kris.

Samtidigt gör europeiska politiker sitt bästa för att skjuta alla budbärare som vågar kalla saker vid dess rätta namn. Både S&P och Moody´s har fått sig ordentliga kängor för att ha sagt sin sanning om grekiska och portugisiska statspapper.

2 kommentarer:

  1. Dina artiklar är verkligen informativa och klarsynta. Definitivt i samma klass som Cornu och Flute. Tackar!

    SvaraRadera