Jag skrev under morgonen ett e-mail till Mäklarsamfundets vd Jeanette Gustafsdotter för att få en förklaring till gårdagens konstiga pressmeddelande angående Riksbankens räntehöjning. Eftersom Gustafsdotter inte hade tid att svara på e-mail (Almedalsveckan, ni vet...) så fick jag ringa henne istället.
På frågan hur Mäklarsamfundet har kommit fram till att hälften av bolånekunderna kommer att få svårt att klara sina lån svarar Gustafsdotter att det tyvärr inte finns någon rapport av Mäklarsamfundet att hänvisa till. Mäklarsamfundet har använt en rapport från SEB som underlag för uttalandet. Mäklarsamfundet har ingen länk till rapporten, men "den går nog att hitta på SEB:s hemsida".
På frågan om vilken räntenivå hälften av bolånekunderna befaras få svårt att klara sina lån kunde Gustafsdotter inte svara alls. Däremot kunde hon intyga att det ställs betydligt tuffare krav på bolånekunder nu än bara för ett år sedan. Det är de som har köpt det senaste året som är mest sårbara, resonerade Gustafsdotter.
Jag har sökt efter den ovan nämnda rapporten på SEB:s hemsida och jag tror att jag har hittat den. Den 16 maj skriver SEB i ett pressmeddelande att "Nästan 6 av 10 hushåll tycker att det skulle bli ett problem om boendekostnaderna steg med 50 procent inom den kommande treårsperioden." Det SEB skriver är intressant, men man kan väl konstatera att Mäklarsamfundet dragit lite väl långtgående slutsatser av detta. Riksbanken höjde räntan med 0,25 procentenheter, det resulterar knappast i en ökning av boendekostnaderna med 50 procent.
Det mest intressanta med SEB:s rapport är att hela 58 procent i gruppen 25-49 år säger sig få problem vid en ökning av boendekostnaderna med 50%. Denna ökning av boendekostnaden skulle, enligt rapporten, inträffa vid en tremånaders boränta på 7 procent för en typisk kund. Då ska man ha i åtanke att SEB:s tremånadersränta var uppe i 6,99 procent så sent som i oktober 2008. Därför bör man vara medveten om att 7 procent inte är någon fantasinivå.
Tillägg: Riksbankschef Stefan Ingves verkar inte alls hålla med Mäklarsamfundet. I DN:s chat ställer signaturen "David" nedanstående fråga till Ingves:
David: Hej. Mäklarsamfundet skickade idag ut ett pressmeddelande* där man kunde läsa följande: "- Dagens beslut var väntat men olyckligt. Riksbankens direktion borde ta hänsyn till att hälften av bolånekunderna kommer att få svårt att klara sina bostadslån..." Jag vill med denna fråga inte på något sätt ifrågasätta räntenivån, dock så är jag frågande kring mäklarsamfundets bedömning. Kan det verkligen vara så illa ställt bland svenska bolåntagare att hälften inte klarar dagens höjning? Har ni på RB gjort någon liknande bedömning och vad säger den? *Källa: http://www.maklarsamfundet.se/maklartemplates/Page.aspx?id=4832
Stefan Ingves: Många lånar till rörlig ränta. Men enligt vår bedömning klarar dom allra allra flesta låntagare av dagens räntenivå.
Haha, kul att du ringde henne! Bra research!
SvaraRaderaMakro,
SvaraRaderaTack! Jag kan nog stoltsera med att min research var åtminstone snäppet vassare än Mäklarsamfundets.
Mäklarsamfundet sätter ju likhetstecken mellan 0,25% höjning från 1,75% och en dubblering av "boendekostnaderna". Om ränta skulle ha dubblats från 1,75% till 3,5% så skulle det komma närmare. Men även en dubblering av räntan innebär inte en dubblering av "boendekostnaderna"!
SvaraRaderaSom jag tolkar SEBs "boendekostnader" så inkluderas väl månadsavgifter, kanske även el, värme, sopor etc? Och för att enbart räntan ska dubblera hela boendekostnaden måste den upp mycket högt.
Så jag tror inte vi kommer få se hälften få problem med sina bostadskostnader.
Mama,
SvaraRaderaSEB säger att ungefär hälften av bolånetagarna skulle få problem vid en ökning av boendekostnaderna med 50%. Det är alltså inte tal om en dubblering (100%). SEB resonerar så här i rapporten:
"För den som har en villa och har fastighetsavgift på 6 512 kr, driftskostnader på 42 000 kr per år och 2 000 000 kr i lån till tremånadersränta ökar boendekostnaden med 50 procent om tremånadersräntan stiger från dagens cirka 3,5 procent till 7 procent."
Sorry, blev fel på siffrorna. Men du ser ju själv från SEBs exempel, om räntan dubbleras stiger bolånekostnaden 50%. Det är inte frågan om räntehöjningar = bolånekostnad, som man kanske kan tro i förbifarten när man läser. Var bara det jag ville påpeka.
SvaraRaderaOch i vilket fall som helst är ju Mäklarsamfundet helt ute och cyklar i sin pressrelease, farligt sånt egentligen. I mina ögon sjunker bara deras trovärdighet (om det nu var möjligt). Vi har ju information från parterna på marknaden just för att förklara för allmänheten, speciellt för de som inte kan räkna och tänka själva, men som ändå köper bostad.
Ja det är ju uppenbart att Mäklarsamfundet har sin egen agenda och därför vinklar informationen precis som de behagar.
SvaraRadera