torsdag 14 juli 2011

IMF går emot ECB

Financial Times rapporterade igår kväll att IMF nu ställer sig bakom förslaget att låta privata långivare ta del av förlusterna i samband med en grekisk nedskrivning av statsskulden. Vad som är än mer intressant är att IMF nu officiellt säger att det kanske inte är möjligt att undvika en default (enligt kreditvärderingsinstitutens definition).

IMF går direkt emot den linje, som förespråkats av bland annat Frankrike, som involverar en kortsiktig överrullning av befintliga privata lån, men som inte involverar någon nedskrivning. IMF menar att de inte vill ställa sig bakom en lösning som "would negatively impacy on Greece´s already difficult debt dynamics". IMF inser alltså det som ECB vägrar erkänna, att den grekiska situationen inte är långsiktigt hållbar, även om räntorna på den grekiska skulden kommer ner på "normal" nivå. Ett land med stora underskott kan inte hantera en stor statsskuld.

En grekisk default kommer allt närmare. Nu är den stora frågan om spridningseffekterna kommer att begränsa sig till Portugal och Irland eller om Italien och Spanien kommer att dras med i fallet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar