söndag 17 juli 2011

ECB: nedskrivning av den grekiska skulden hjälper inte

Tidigare idag rapporterade Reuters om att ECB:s Jens Weidmann menar att det är meningslöst att skriva ned värdet på den grekiska statsskulden. Det vore bättre om Grekland kunde höja produktiviteten, tycker Weidmann.

Weidmann, som alltså är chef för den tyska centralbanken, konstaterar även (det uppenbara) att Grekland konsumerar mer än det producerar och att statsbudgeten dras med stora underskott. Så länge situationen ser ut på det viset finns det ingen anledning att skriva ned skulden, tycker Weidmann och ECB.

Det är i och för sig bra att ECB värnar om skattepengar. En stor det av den grekiska statsskulden ägs ju av ECB, det vill säga skattepengar. Det är däremot konstigt att ECB inte inser det uppenbara, Grekland kommer aldrig att kunna hantera sin stora skuld. Det hade varit bättre om ECB och Weidmann gjort observationerna ovan redan innan man beviljade det första räddningspaketet till Grekland. Då kunde man ha gjort en nedskrivning, medan skulden i större omfattning var "i privat ägo". Sedan dess har skulden bara växt.

Hur länge orkar ECB hålla fast vid sin linje? IMF har redan vant sig vid tanken att en default inte går att undvika. IMF menar nu också att ett privat deltagande i en default är nödvändigt.

4 kommentarer:

 1. När får vi se ett europeiskt QE-paket, måntro? Kommer i så fall ett sådant blir droppen som får bägaren att rinna över? Jag tänker då på de senaste månadernas massiva stimulanser som skickats ut av Japan (efter tsunamin)och USA (i sedvanlig ordning) samt mycket stor inflation i Kina. Världen vadar i papperspengar och lösningen kommer nog bli mer av detsamma.

  Bra blogg!

  /TH

  SvaraRadera
 2. TH,
  Att ECB stödköper medlemsländernas obligationer kan väl anses som en light-version av QE. ECB har ju problemet med att gasa och bromsa samtidigt, man vill hålla nere inflationen i de "välmående" länderna och samtidigt hålla nere räntorna i de mindre välmående länderna. Det kan bli en dyr strategi.
  Tack för beröm!

  SvaraRadera
 3. 1) tack för bra blog.
  2) du blandar ihop om JW talar för ECB (nej) eller Bundesbank (ja). ECB, han och många andra tyskar har nog "insett det uppenbara" sedan länge och dessutom det uppenbara ätt tjänstemännen blivit överkörda av främst icke-tyska politiker. ECB:s stödköp som du nämner och mindre uppmärksammade ändringar i regler runt detta kommer kosta, visst, men på det här sättet kan de sprida ut det över tiden. WE light alltså...

  SvaraRadera
 4. ProfWoland,
  Som jag förstår det försöker ECB vinna tid. Det kanske blir en simultan default av Grekland, Irland och Portugal.

  SvaraRadera