tisdag 5 juli 2011

Dagens räntenivå är snart historia

Idag höjde Riksbanken med 0,25 procentenheter, till 2 procent (DN, SvD, SVT, E24, GP). Det var väntat och känt sedan länge. Riksbanken behöll också sin tidigare kommunicerade räntebana, vilket inte var riktigt lika väntat. Med detta vill Riksbanken göra klart att det är slut på perioden med låg ränta.

Det intressanta med dagens räntebeslut är att läsa om reaktioner från olika marknadsaktörer. Dagens konstigaste uttalande tillskriver jag Jeanette Gustafsdotter, vd för Mäklarsamfundet.
- Dagens beslut var väntat men olyckligt. Riksbankens direktion borde ta hänsyn till att hälften av bolånekunderna kommer att få svårt att klara sina bostadslån samt inväntat hur oroligheterna i Grekland kommer att påverka ekonomin i Europa, säger Jeanette Gustafsdotter, VD Mäklarsamfundet. (Hela pressmeddelandet).

Kunde ni tänka er att Mäklarsamfundet har såna detaljerade kunskaper om läget i Grekland, att de anser sig kunna ge råd till Riksbanken? Och visste ni att hälften av bolånekunderna kommer att få svårt att betala sina räntor nu när Riksbanken har gjort lånen knappt 200 kronor dyrare per lånad miljon och månad? Tveksamt. Och finner någon en motsägelse i följande del av Gustafsdotters uttalande?

Inflationen styr Riksbankens räntehöjningar. Vid inflation över 2 procent ska Riksbanken ingripa för att förhindra s.k. bostadsbubblor och en överhettad ekonomi. I maj låg inflationen på 3,3 procent.
- Dagens inflationsnivå gör att Riksbanken borde ha avvaktat med dagens höjning. Hushåll med bostadslån kommer att få det tuffare framöver, avslutar Jeanette Gustafsdotter.

Om inflationen ligger över 2 procent ska Riksbanken höja räntan. I maj låg den på 3,3 procent. Då borde man inte höja räntan. Konstigt.


Peeter Pütsep, vd Svensk Fastighetsförmedling, har en mer saklig syn på saken:
– Räntehöjningen får en fortsatt prisdämpande effekt på bostadsmarknaden. Det köps och säljs bostäder, men det är trögare och det tar längre tid och detta kommer bestå. Räntehöjningarna förstärker också ytterligare effekten av bolånetaket och gör det fortsatt svårt för förstagångsköpare, framför allt unga, att ta sig in på bostadsmarknaden. Värt att notera är att Riksbanken lämnar räntebanan oförändrad trots signaler om negativ utveckling av den privata konsumtionen och även orderingången i industrin. Detta kommer givetvis påverka en redan trög bostadsmarknad, säger Peeter Pütsep, vd på Svensk Fastighetsförmedling. (Hela pressmeddelandet)


Pütsep uttycker oro för en trög bostadsmarknad. Han uttrycker också oro för de förstagångsköpare som har det fortsatt svårt att ta sig in på bostadsmarknaden. Själv tror jag att förstagångsköparnas problem inte ligger i bolånetak och räntehöjningar. Jag tror att det ligger i uppblåsta bostadspriser. Enda sättet för förstagångsköpare att komma in på marknaden är att avvakta tills priserna har sjunkit till rimligare nivåer.

Relaterat:
Räntekostnaden mer än dubblad (SvD)
Inte förvånande (SvD)
Kommer surt efter (DN)
Fortsatt högre räntor (DN)
Ekonomin kommer fortsätta växa (DN

3 kommentarer:

  1. Inflationen är nu som förväntat, så hög att de skattesänkningar pöbeln har fått nu är helt uppätna. De enda som har kvar sin ökade köpkraft är de med stora årsinkomster, moderat politik i ett nötskal, pöbeln grundlurad och satt på pottkanten trots att repan inte ens är 3% ! ! !

    SvaraRadera
  2. Hittade hit via länk ifrån Flutetankar. Tack för en bra ytterligare en bra blogg!

    SvaraRadera