måndag 25 juli 2011

Ytterligare tecken på bristande bostadsbubla

Idag skrivs det i media (SvD, E24) att antalet fritidshus till salu är ovanligt högt. Enligt Bovision.se så finns det 35 procent fler hus till salu nu jämfört med samma tidpunkt förra året. Dessutom förväntar sig de tillfrågade mäklarna i artiklarna att utbudet ska fortsätta växa under sommaren. Detta är ännu ett tecken på att bostadsbubblan håller på att brista. Just nu byggs ett lager av osålda objekt upp och till hösten kan priserna börja falla på allvar.

Det mest intressanta med artiklarna, som bygger på Mäklarsamfundets undersökning Mäklarinsikt, är att mäklarna konstaterar att det finns ett glapp mellan köparnas och säljarnas syn på marknaden. Detta tolkar jag som en konsekvens av att ett prisfall har börjat, men ännu inte accepterats som "en sanning" på marknaden. Säljarna vill å sin sida inte acceptera att priserna har gått ned. Köparna vill avvakta, man kan ju antagligen köpa billigare om man väntar lite. Under en sådan period tar minskar volymen (antalet genomförda affärer) och ett lager byggs upp.

Faktorer som av de tillfrågade mäklarna anses spela roll för den vikande marknaden är bland annat bolånetak, höjda räntor och oron kring den europeiska skuldkrisen. Så stor andel som 81 procent av de tillfrågade mäklarna menar att bankernas mer restriktiva utlåning har påverkat marknaden.

För mäklarnas egen del tror jag att en stor del av oron ligger i att affärerna tar längre tid, och att man därmed genomför färre affärer per tidsenhet. Det innebär minskad omsättning för mäklarna. Halverad omsättning slår lika hårt mot mäklarna (på kort sikt) som halverade försäljningspriser (se bloggrannen Cornucopias? respektive mitt tidigare inlägg i ämnet). Hur konstigt det än kan låta så har mäklarna faktiskt egenintresse i att korrektionen av bostadspriser sker snabbt, så att marknaden kan stabiliseras på en ny nivå. Därmed skulle volymen öka igen, eftersom köparna då skulle uppleva mindre osäkerhet.

11 kommentarer:

 1. Och eftersom det är säljarna som betalar mäklarna, så får nu mäklarnas energi och övertalningsförmåga läggas på att bearbeta säljarna att acceptera lägre priser. Å andra sidan har ju mäklarna nu massor med tid att lägga på denna "charmoffensiv" då antalet affärer minskar alltmer.

  Intressant är nu hur mäklarna ska kunna beskriva läget med ändrade marknadsförutsättningar för säljarna, dvs att den nu är nedåtgående, utan att "förstöra" marknaden då köparna får bekräftat från motparten att priserna sjunker och därmed förväntar sig ännu lägre priser (köparnas förväntansbild är antagligen snabbare prisförändringar än vad säljarna vill gå med på).

  Kan vi få se införandet av holländsk auktion hos några av mäklarfirmorna?

  Rutten fisk är rutten fisk..

  SvaraRadera
 2. Jag saknar en del i diskussionen, nämligen att presumtiva husköpare i allt högre grad kommer att vilja (behöva) sälja sin befintliga bostad först. Ett sådant storskaligt "beteende-skifte" bör, även det, få stor effekt på bomarkanden. Rimligen blir ännu fler objekt till salu samtidigt som antalet spekulanter/köpare minskar ytterligare. Detta borde påskynda omställningen till en ny bostadsmarknad (via prisfall, "mäklardöd" mm).

  SvaraRadera
 3. Micke,
  Helt klart kommer nu mäklarna behöva skifta fokus till att bearbeta säljarna att acceptera en "ny marknad". För mäklarna är det kritiskt att denna omställning går fort, vilket jag tror är tveksamt.

  SvaraRadera
 4. @11:33,
  Beteendeskiftet lär, som du säger, leda till att bygga upp lagret av osålda objekt ytterligare. Jag vet inte om någon bank har infört krav på att befintlig bostad ska vara såld innan lån till ny bostad beviljas. Redan i höst kanske alla kommer kräva det.

  SvaraRadera
 5. Vad händer med de som sitter på objekt där det ena inte blivit sålt redan? Har själv inte den erfarenheten, eftersom jag helt enkelt inte skulle våga köpa något nytt utan att vara säkrad innan, men jag har bekanta som nu sitter i den situationen. En villa köpt, en lägenheten som för något år sedan hade gått på första visningen. Nu, fyra visningar senare, är det fortfarande ingen som vill ha den. Jag avundas dem inte.

  SvaraRadera
 6. Att mäklarna nu självmant går ut i media och "varnar för en prisnedgång" är ett tydligt bevis på att bearbetningen av säljarna har inletts. Vilket annat syfte kan denna kommunikation ha?

  SvaraRadera
 7. @13:20
  Det finns trådar i diverse familjeforum där personer som hamnat i den situation du beskriver uttrycker sin frustration. Om man ska byta bostad i nuvarande marknad måste man se till att ha ryggen fri (sålt sin befintliga bostad). Jag hoppas verkligen att bank och mäklare informerar om detta, då många (inte minst barnfamiljer) riskerar att hamna i mycket utsatta situationer.

  SvaraRadera
 8. @14:45,
  Så är det nog. Mäklarsamfundet har dessutom tidigare uttalat sig om att de vill införa amorteringskrav.

  SvaraRadera
 9. 13:20

  Märkligt hur snabbt en bostadsbrist kan lösas.

  /FL

  SvaraRadera
 10. Vill inte raljera eller önska olycka över folk, men det är beklämmande hur mycket tramsargument som framförs när kreditkranarna är vidöppna och folk budar upp priserna som om det vore Monopolpengar och inte ett lån som ksa betalas tillbaka en gång.

  /FL

  SvaraRadera
 11. FL,
  Visst är bostadsbrist ett luddigt begrepp? Jag skulle vilja ta del av en vetenskaplig definition av begreppet.

  SvaraRadera