fredag 8 juli 2011

Skuldkrisbarometern 2011-07-08

Gårdagens stora börshändelse får väl anses vara ECB:s besked om att portugisiska statspapper kommer att accepteras som säkerhet, trots att de nu har officiell skräpstatus. Detta i kombination med positiv amerikansk arbetsstatistik gjorde att de flesta börser steg. Euron steg en aning mot dollarn. Marknaden gillade ECB:s beslut att kasta in mer skattepengar i den europeiska skuldkrispotten.

Det är intressant att notera att prissättningen av CDS:er inte utvecklades riktigt som man kan förvänta (se även gårdagens skuldkrisbarometer). I tabellen nedan framgår att kostnaden för att försäkra en femårig fordran mot portugisiska staten nu är uppe i 990 punkter (den toppade på ett All Time High över 1000 tidigare under dagen). Irland följde efter, men gapet till Portugal fortsätter att öka. Det ser ut som att Portugal visar tidiga symptom på den Grekiska Sjukan.

Källa: http://ftalphaville.ft.com/


Charles Dieber vid Lloyds Bank Corporate Market lämnade ett träffsäkert uttalande i Financial Times. Dieber säger att ECB:s beslut är en tydlig och blixtsnabb reaktion mot nedgraderingen av Portugals kreditbetyg. Vidare menar Diebel att ECB med detta tydligt signalerar att de tänker upprätthålla Portugals likviditet till "nästan vilket pris som helst". Ingen kan anklaga ECB för att hålla för hårt i (skatte)pengarna i alla fall.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar