torsdag 7 juli 2011

Skuldkrisbarometern

Efter Moody´s sänkning av Portugals kreditbetyg har det blivit allt mer intressant att hålla koll på den grekiska krisens spridningseffekter. Ett bra sätt att få en uppfattning om läget är att titta på priserna på CDS:er för PIIGS-ländernas statsobligationer. CDS:erna berättar hur mycket det kostar att försäkra en fordran mot respektive stat. Priset anges i basis points vilket är det samma som hundradelar av en procent (punkter på finanssvenska). Ett pris på 100 betyder alltså att försäkringen kostar 1% av beloppet i fråga. I Greklands fall ligger priset på närmare 21%.

Så här såg prissättningen för CDS:er ut igår 2011-07-06 klockan 23:00, Londontid:

Källa: http://ftalphaville.ft.com/Vi ser att osäkerheten ökade ganska rejält under gårdagen. Portugal står för den största ökningen, som en följd av det sänkta kreditbetyget. Det är intressant att notera att Portugal drar ifrån Irland en aning då de tidigare har legat kring samma nivå. Marknaden tycks alltså peka ut Portugal som näst svagaste länken efter Grekland.

Tyvärr är det svårt att få tag på sammanställda historiska data för CDS:er så jag kan inte presentera några diagram (kom gärna med tips!). Jag kommer oavsett att fortsätta lägga ut priserna i tabellform med kommentarer då och då. Vi får se vilket land som blir nästa att drabbas av den grekiska smittan.

Tillägg: Nederländernas finansminister tycks också våga kalla saker vid dess rätta namn. – "Jag tror vi måste acceptera att frivilliga bidrag inte är realistiska", säger Jan Kees de Jager. Han säger också att det inte spelar någon roll om kreditvärderare dömer ut Grekland, då landet ändå är utslaget från kapitalmarknaderna.

Relaterat:
Kreditvärderare får hård kritik (DN)
Grekland mest illa ute (SvD)
Tvinga banherna till grekstöd (SvD)
Selektiv default (SvD)

2 kommentarer:

 1. Intressant! Vem är det som säljer CDS:er och därmed gör sig en hacka, alternativt hamnar med Svarte Petter så småningom?

  /CK

  SvaraRadera
 2. Det har spekulerats i att grekiska banker har sålt CDS:er, eftersom de inte har något att förlora.
  Om det inte blir default så har de tjänat en ordentlig hacka. Om det blir default så kommer de gå under i alla fall.
  Läs mer här:
  http://ftalphaville.ft.com/blog/2010/01/29/137341/whos-selling-greek-cds/

  SvaraRadera