onsdag 20 juli 2011

Svar från Andra AP-fonden om bostadsmarknaden

Jag har i ett tidigare inlägg gjort en liten granskning av AP-fonderna. Eftersom AP-fonderna har stora mängder svenska bostadsobligationer i sina portföljer tyckte jag att det vore intressant att få veta vilken syn de olika fonderna har på risken med den svenska bostadsmarknaden. Därför skickade jag e-mail till Första- och Andra AP-fonden. Svaret från Första AP-fonden finns att läsa här. Svaret (och mitt meddelande) från Andra AP-fonden finns nedan.

Hej,
Det har den senaste tiden i media skrivits allt mer om att de svenska bostadspriserna är på väg att sjunka.
Andra AP-fonden har ju en hel del svenska bostads- och bankobligationer i portföljen. Finns det någon utvärdering kring hur Andra AP-fonden ser på risken kring den svenska bostadsmarknaden? Hur skulle AP-fondens portfölj påverkas om de svenska bostadspriserna sjönk med exempelvis 15% per år de kommande tre åren? Jag förstår att det är svårt att ge ett konkret svar, men det skulle vara intressant att ta del av ett resonemang kring riskexponeringen. 
Tack för ditt mail. Dessvärre kommenterar vi inte enskilda investeringar. Vad gäller hur vi resonerar kring riskexponering så beskriver vi detta ganska utförligt i vår årsredovisning som du kan ladda ner från vår hemsida www.ap2.se


Tydligen tycker Andra AP-fonden att den svenska bostadsmarknaden är en "enskild investering". Jag kan också nämna att jag läst kapitlet i årsredovisningen om riskexponering och konstaterat att det inte säger någonting. Och ärligt talat tycker jag att svaret ovan är av "skit-i-det-du-karaktär". Jag kan förstå att AP-fonderna måste vara restriktiva med vilken information de lämnar ut, men ett bättre svar än ovanstående tycker jag att man kan begära. Särskilt med tanke på att frågan rör frågeställarens pensionspengar.

3 kommentarer:

  1. Fortsätter du fråga dem med de argumenten?

    SvaraRadera
  2. Ja, fortsätt fråga dem. Du är vår hjälte!

    SvaraRadera
  3. Jag tror att jag kommer få anledning att skriva till Andra AP-fonden igen.

    SvaraRadera