torsdag 21 juli 2011

Swedbanks räntenetto

Idag lämnade Swedbank rapport för andra kvartalet (SvD, DN, DI). Rapporten var bra och togs väl emot och Swedbank stiger ett par procent på börsen.


Det jag tycker är mest intressant är vd Michael Wolfs kommentarer om räntenettot. Räntenetto är den förtjänst banken gör på skillnaden mellan in- och utlåning. En bra bank ska låna in pengar billigt och låna ut dem dyrt och gärna till låg risk. Det allmänt högre ränteläget i Sverige har påverkat räntenettot positivt skriver Swedbank i sitt pressmeddelande. Detta betyder helt enkelt att man har höjt marginalerna mot kunderna, det vill säga den som tar lån får betala mer. Swedbank har också förbättrat sin inlåning, men det högre ränteläget i Sverige kan knappast vara en bidragande orsak till det.


Om framtiden säger Wolf följande angående räntenettot:
"Vi återbetalar statligt garanterad upplåning, vilket hjälper räntenettot, vi fortsätter tro att det kommer en marginalutvidgning på utlåningssidan och vi fortsätter att rensa ut i våra böcker med lågavkastande utlåning."
Marginalutvidgning på utlåningssidan betyder just att det blir (ännu) dyrare för låntagare i banken. Notera att detta inte har något med Riksbankens ränta att göra, utan att det avser den marginal Swedbank har mellan sin in- och utlåning. Exakt vad Wolf menar med att "rensa ut i våra böcker med lågavkastande utlåning" vet jag inte. Det skulle kunna handla om exempelvis bostadslån som givits till allt för generösa villkor. Klart är att Swedbank vill minska sin risk och öka sina marginaler.

5 kommentarer:

 1. Måste bara säga att du bedriver en förbannat bra blogg! Blir mycket intressant att följa bostadsbubblespektaklet från åskådarläktaren under hösten. Folk börjar knorra över högre räntor redan nu och jag vet (tyvärr) flera som inte blir av med sina lägenheter. Det kommer knappt någon på visningarna och de som kommer lägger skambud. Marknaden är förändrad och det måste sjunka in i folks medvetande. När fler och fler börjar inse vilken otjänst vi gjort oss själva genom att leva på kredit och använt villan som bankomat, då kanske vi kan hoppas på någon form av förändring. Eller så biter folk ihop, knyter näven i fickan och lägger sin röst på ett missnöjesparti. Den som lever får se.

  /EDK

  SvaraRadera
 2. Hej LesserFool, mycket bra blogg du har, kul att du analyserar rapporterna och hittar viktig info och delar med dig av vad dom igentligen innebär. Tack för en bra blogg.

  /Fredrik

  SvaraRadera
 3. LesserFool for the Swedish president./Ron Paul

  SvaraRadera
 4. Oerhört bra blogg! Stort tack!

  SvaraRadera
 5. Tack alla för era positiva kommentarer! Bra för motivationen. Särskilt det där med president...

  EDK: Hösten blir intressant. Jag har ju skrivit en del om att bostadsmarknaden sannolikt kommer att dränkas i objekt som förblivit osålda under sommaren/våren. Ur ett lite större perspektiv blir det intressant att se hur det påverkar den svenska konjunkturen. Om bankerna får det tufft kommer det att sprida sig till resten av vår ekonomi.

  SvaraRadera