måndag 18 juli 2011

Bankskatt till Greklands ära

Idag cirkulerar uppgifter i media om att företrädare för eurozonen vill införa en bankskatt för att underlätta de grekiska problemen (DN, SvD). Förslaget går ut på att ta ut en avgift från banker, även sådana som helt saknar exponering mot Grekland, för att finansiera delar av kommande räddningspaket.

Jag har fortfarande inte förstått om förslaget ska gälla endast banker i eurozonen eller om banker inom hela EU ska få slanta in. Oavsett så känns förslaget konstigt. För det första så vet alla redan att Grekland förr eller senare måste ställa in sina betalningar. En bankskatt kan inte göra mycket för att förändra det. För det andra så är det mer logiskt att de banker som verkligen har exponering mot Grekland ska få betala en större del av skulden. Det är trots allt dessa banker som, i varierande grad, varit inkompetenta nog att låna ut pengar till icke kreditvärdig låntagare. För det tredje kommer en särlösning för Grekland knappast att höja betalningsmoralen hos andra krisande euroländer som Irland, Portugal och kanske Spanien och Italien. Jag får en känsla av att exempelvis Frankrike nu försöker göra allt för att sprida bördan från de egna bankernas balansräkningar till så många andra som möjligt.

3 kommentarer:

 1. Kommer sedan bankskatten höjas om även Portugal, Irland, Italien och kanske Spanien också behöver pengar? Givetvis kommer bankerna belasta kunderna och en del av denna belastning kommer i form utav höjda räntor. Känns som om man säljer ut väldigt många röster som politiker i och med detta förslag. Hur roligt är det för en redan ansträngd barnfamilj i Sverige, vars bank i stort sett saknar exponering mot dessa länder, att tynga sin ekonomi ännu mer?

  SvaraRadera
 2. Detta skulle absolut vara orättvist mot banker som saknar exponering mot Grekland. Ärligt talat så tar jag inte detta förslag på särskilt stort allvar, det handlar antagligen mer om politik än ekonomi. Men man vet aldrig, vi får väl se på torsdag.

  SvaraRadera
 3. EU är ett socialistiskt experiment,

  ALLA utom EU politikerna själva och deras kompisar kommer att få att betala ett mycket högt pris i slutändan för dessa dummheter.

  SvaraRadera