fredag 15 juli 2011

Svar från Swedbank angående bostadslån

Jag har i tidigare inlägg ställt mig frågan om vad som händer med mina bolån då bostaden sjunker i värde. För att få klarhet skickade jag e-mail till SEB, SBAB och Swedbank. Svaret från SEB:s privatekonom Gunilla Nyström finns här och svaret från SBAB:s kundtjänst finns här. Nu har jag även fått svar från Swedbanks kundtjänst. Jag måste erkänna att jag är mycket förvånad:

Hej!
Tack för din mejl.
Om värdet på din bostad skulle sjunka behöver ni inte betala mer i amortering. Det blir ingen förändring mot det du har i dag i banken.
Om värdet däremot skulle öka kan du lägga mer i bottenlån för att minska ditt topplån.
Du kan även låna upp mer på bostaden om så önskar.
Trevlig helg!
Med vänlig hälsning
Swedbank AB (publ)

Hoppsan. Om mailet hade författats under bostadsmarknadens glansdagar hade jag inte blivit förvånad. Men nu säger alltså företrädaren för Swedbank (eller åtminstone Swedbanks kundtjänst) att man inte behöver amortera om bostaden sjunker i värde (jag tror absolut inte att detta är Swedbanks officiella policy, åtminstone inte länge till). Och om värdet ökar kan man flytta topplånet till att bli bottenlån. Man kan till och med "låna upp mer på bostaden om så önskar". För mig känns detta som bostadsbubblan i ett nötskal. Billiga krediter. Total frånvaro av riskmedvetenhet.

Återigen, man ska komma ihåg att mailet ovan är författat av en person som jobbar på Swedbanks kundtjänst. Det är alltså med stor sannolikhet inte en person med stort ansvar inom banken som ligger bakom. Men det är trots allt så att personen som skrivit mailet följer order och direktiv uppifrån. Om det är Swedbanks officiella linje att i nuvarande marknadsklimat försöka förmå sina kunder att öka sin belåning skulle jag säga att Swedbank är blankarkandidaten nummer ett på stockholmsbörsen. Men som sagt, jag tvivlar på att det är frågan om en officiell linje.

Swedbanks vd Michael Wolf säger sig i denna artikel ha jobbat för att minska risken i banken. I denna artikel säger Michael Wolf att Swedbank har tappat marknadsandelar på bostadslån, anledningen ska vara att man "medvetet manat sina kunder till försiktighet". Jag tvivlar inte på att Wolf har jobbat hårt på att minska Swedbanks risk. Frågan är hur väl förankrad frågan har blivit i organisationen. Det vore intressant att ta reda på vilka direktiv personer högre upp i Swedbanks organisation tror har förmedlats till den egna kundtjänsten. Undrar hur väl de direktiven stämmer med svaret ovan?

8 kommentarer:

 1. haha, väntat!
  Alla vet ju att om de slutar att låna ut pengar går de i konken, thats it.

  SvaraRadera
 2. Om detta är sant och om Swedbank är beredda att agera på detta sätt kan man ju undra om de också är beredda på att ta över låntagare från andra banker där kunden sitter med en säkerhet som är lägre än lånet. För i så fall kommer det komma en strid ström med överbelånade bostadsägare inom en snar framtid. Frågan är bara vad riskbedömarna hos Swedbank tycker om detta?

  Det som förvånar mig mest är inte det att amorteringskravet inte höjdes utan att det är okej att öka sin belåning.

  SvaraRadera
 3. För tusan, passa på att göra om topplån till bottenlån om det fortfarande går.

  SvaraRadera
 4. Skriv till Wolf och fråga?

  SvaraRadera
 5. Fast... det står ju att du inte behöver amortera MER. Du verkar ha tolkat det som att man inte behöver amortera alls.

  Men kul research det här, fortsätt så!

  SvaraRadera
 6. Makro,
  Absolut. Men många lån är amorteringsfria och tillåts (tydligen) förbli så. I en undersökning från TNS Sifo i dagens SvD står att läsa att under senaste halvåret valde 42 procent amorteringsfria lån. Men det som ändå överraskar mig mest (likt anonym 16:33) är att det fortfarande talas om att öka belåningen.

  SvaraRadera
 7. Anonym 16:33
  Ja, vilken bank vill bli den officiella sub-primebanken?

  SvaraRadera
 8. Hahaha, jag gapskrattade i misstro när jag läste Swedbanks svar. Det är ju inte sant!

  SvaraRadera