torsdag 7 juli 2011

Fastighetsmäklare

Vi befinner oss i ett läge där bostadspriserna är på väg ner, där objekt tar all längre tid att sälja och där utbudet av bostäder till försäljning är rekordstort. Bloggaren Cornucopia? skrev nyligen att hösten 2011 kommer att bli den stora mäklardöden. Helt klart har fastighetsmäklarna tuffa tider framför sig.

Det är ingen vågad gissning att de senaste årens prisökningar har lett till en överetablering av mäklarfirmor. Mäklare lever som bekant på omsättning; man vill göra så många avslut på så kort tid som möjligt till så högt pris som möjligt. På kort sikt är alltså inte sjunkande priser den största faran för mäklarbranschen. Problemet är att objekten inte säljs alls, eller åtminstone omsätts väldigt långsamt. En minskning av antalet avslut med 20% slår lika hårt mot en mäklarfirma som en sänkning av priserna med 20%, givet samma provisionsnivå.

Hur ser det ut med efterfrågan på fastighetsmäklare då? Just nu finns det 12 annonser på arbetsförmedlingen. En sökning på "fastighetsmäklare" på Monster ger två träffar. Siffrorna gäller för hela Sverige. Jag vet inte om detta är historiskt låga siffror eller inte, men det låter väldigt lite. Gissningsvis sjunker antalet annonser inför sommaren. Jag har för avsikt att fortsätta undersökningen i höst.

3 kommentarer:

 1. Tror nog att 20% nedgång i omsättning slår hårdare än 20% pris nedgång. Att krama ut de sista % i pris betyder mindre än en hög omsättning för mäklarna.

  SvaraRadera
 2. Det jag menar är att mäklarnas intäkter för en given period är:

  INTÄKTER = FÖRSÄLJNINGSPRIS x PROVISIONSNIVÅ x ANTAL AVSLUT

  Allt annat lika så slår en nedgång i antal avslut lika hårt som motsvarande nedgång i prisnivå.

  Modellen är kraftigt förenklad och det kan definitivt komma andra faktorer som spelar in. Pressade marginaler (provisionsnivåer) till exempel. Eller ökade kostnader förknippat med den längre annonstiden (man kanske måste betala för förnyad annons, ta nya foton etc).

  SvaraRadera
 3. Det är inte så konstigt att denna bransch går ned när det finns så många som vill arbeta med det. Är inte så insatt men vet att en kompis kompis som arbetar som mäklare inom fastighetsbranschen fick sparken när firman han arbetade på var tvungna att skära ned på personal.

  SvaraRadera