onsdag 6 juli 2011

Oönskade spridningseffekter

Igår sänkte kreditvärderingsinstitutet Moody´s Portugals kreditbetyg till skräpstatus. Jag har tidigare skrivit om att S&P vågade kalla saker vid dess rätta namn, när man sänkte Greklands betyg. Att sänka Greklands betyg var illa nog, särskilt då S&P samtidigt sågade förslaget om "frivilligt" deltagande för privata långivare i ett stödpaket till Grekland. När nu Moody´s sänker Portugals betyg blir konsekvenserna än värre. Detta kan nämligen bli starten på de spridningseffekter EU/IMF/ECB gör allt för att fördröja.

Som en följd av nedgraderingen föll det portugisiska PSI-Indexet  med 2,6%. Vad som är än mer intressant är att priset på CDS:er, det vill säga priset på att försäkra en fordran mot portugisiska staten ökade med ungefär 16% till rekordhögsta på 890 bp. Detta indikerar att spridningen har tagit fart.

Greklands utrikesminister Stavros Lambridinis går nu till attack mot kreditvärderingsinstituten. Han tycker att de förvärrar en svår situation. Även EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso stämmer in i kritiken (DN, SvD, GP). En stor del av kritiken tycks ligga i att instituten är amerikanska, inte europeiska. EU/ECB har med andra ord begränsade möjligheter att klämma åt instituten. Bra tycker jag, det ligger ju i verksamhetens natur att vara så oberoende som möjligt.

Samtidigt väntar vi med spänning på resultaten av EU:s stresstester av de europeiska bankerna.

4 kommentarer:

  1. Vi först säga att jag började läsa denna blogg för två dagar sedan och gillar den skarpt.

    Undrar hur Portugal och Irland ställer sig till att betala sina skulder när Grekland meddelar att de ställer in sina? Det känns som om Europa har förberett sig mentalt på att Grekland kommer ställa in sina betalningar men när det sedan finns två länder till som gör detsamma kommer vi ha en bankkris utan dess like. Detta utan att ta med USA:s och Kina:s kriser.

    SvaraRadera
  2. Stort tack för det!

    Frågan om Portugal och Irland är högintressant. Jag har varit inne lite på ämnet i det här inlägget:
    http://lesserfool.blogspot.com/search?updated-max=2011-07-03T21%3A39%3A00%2B02%3A00&max-results=7

    Jag tror (med betoning på tror) att det kan bli fråga om en simultan default för Grekland, Irland och Portugal.

    SvaraRadera
  3. Men vad skulle en default på dessa tre ha för effekter egentligen? Personligen tror jag flertalet banker ligger risigt till och kommer, om de inte räddas av stater, att gå i konkurs. Räntan som svenska banker betalar för sina lån kommer stiga och det är lånekunderna här hemma som får ta den smällen. Detta kommer pressa bopriserna oerhört och om allt detta sker tror jag inte vi kan se till historien för att gissa oss till hur lång tid det tar för bubblan att spricka utan jag tror att ett betydligt snabbare prisfall i så fall är att vänta.

    SvaraRadera
  4. Jag tror att spreaden mellan svenska stats- och bostadsobligationer kommer att öka. Swedbanks Michael Wolf uttalade sig häromdagen (i DI tror jag det var) om att svenska bolånekunder har väldigt bra villkor, dvs bankernas inlåning sker till bra ränta och bankernas påslag är måttligt. I en vikande bostadsmarknad kommer båda dessa faktorer försämras samtidigt (bankerna lånar dyrare och måste dessutom höja marginalerna).
    Med tanke på de franska politikernas agerande, så tycks de franska bankerna ligga sämst till i Europa utanför PIIGS. Agricole har dels lånat ut pengar till grekiska staten och dels ett stort ägande i grekiska banker. Undrar om vi får se en europeisk storbank gå under till årsskiftet?

    SvaraRadera