måndag 4 juli 2011

Ännu ett tecken på bristande bostadsbubbla

På morgonen publicerade DN, SvD och GP en rapport från Bovision som visar att antalet osålda stugor ligger på rekordnivåer. På ett år har antalet osålda objekt ökat med 31%. Detta är ytterligare ett tecken på att den svenska bostadsbubblan är punkterad. Jag har tidigare skrivit att prisfallet kommer att ta ytterligare fart i höst, när vårens ackumulerade lager av osålda objekt kommer att läggas ut till försäljning igen. Förmodligen kommer det då bli uppenbart att det inte är en tillfällig dipp på marknaden som vi har sett under våren och sommaren.

Imorgon presenteras riksbankens beslut om styrräntan. Allt pekar på att riksbanken fortsätter att höja i steg om 25 punkter. Bedömarna tvistar om hur många höjningar vi kommer att få se före årsskiftet, sannolikt två eller tre stycken. Riksbanken fortsätter alltså att driva på nedjusteringen av bostadspriserna.

Tillägg: DN rapporterar på förmiddagen om en undersökning som Erik Olsson Fastighetsförmedling låtit göra. Undersökningen visar att det går alldeles utmärkt att sälja sin bostad under sommarmånaderna. Som säljare i det nuvarande marknadsklimatet tror jag att det är en mycket god idé att försöka sälja i sommar. I höst kommer utbudet, som sagt, att vara rekordhögt. Igen.

Tillägg 2: DN publicerade på eftermiddagen en artikel som klargör att de låga räntorna har räddat svensken från ökade boendekostnader de senaste åren. Idag går 27% av den disponibla inkomsten till boendekostnader, det historiska genomsnittet ligger runt 30%. Högre prisnivåer och högre skulder har kompenserats av lägre räntor, konstateras i artikeln. Vi måste komma ihåg att räntan nu är på en historiskt mycket låg nivå. Andelen boendekostnader kommer att stiga snabbt i takt med stigande räntor. Det är därför intressant att konstatera att prisfallet på bostäder inleddes i ett läge då boendekostnaden var låg i förhållande till disponibel inkomst.

6 kommentarer:

  1. Det finns ju ett par vettiga förklaringar till att nedgången i pris började innan räntekostnaderna började falla.

    1) Den viktigaste är givetvis att oavsett vad man tror om RB's räntebana så är en dubbling av dagens ränta planerad, redan hälften av det är en väldigt kraftig ökning och ligger i direkt närtid d.v.s. förväntade löneökningar osv. hinner inte komma.
    2) Driftkostnaden för boendet har varit väldigt hög periodvis dom senaste två åren i köparnas ögon p.g.a. den dyra elen, i praktiken är det ju lätt att skydda sig emot genom att binda priset med är emotionellt viktigt för villa köpare.
    3) Transportkostnaderna upplevs ha ökat (återigen inte så mycket i realiteten procentuellt tack vare höga punktskatter) men det finns en realrisk för snabbt höjda priser när fler slåss om mindre olja.
    4) Det börjar bli färdigrenoverat i stugorna, dom flesta objekt har fräsha kök och toaletter vilket drivit upp priserna dom senaste åren eftersom köparna tar med kostnaderna för att renovera dessa i kalkylen om det finns behov. Det som händer nu är att värdeökningen p.g.a. renoveringen sakta eroderar bort.

    SvaraRadera
  2. bli spännande att se denna utvecklingen.

    glöm inte tak på bolånen.

    SvaraRadera
  3. Logi,

    Jag tror att bankerna har blivit mer restriktiva med sin utlåning. Bolånetaket, som anonym nämner ovan, är en viktig faktor. En annan är amorteringskrav. Jag tror att synen på skulder håller på att sakteliga förändras. De senaste åren har boendeskulder varit något som man bara betalar räntan på. Bostaden har ändå ökat i värde hela tiden, så lånet har blivit mindre i förhållande till bostadens värde. När bostäder plötsligt sjunker i pris måste man börja amortera för att inte sitta med negativt eget kapital.
    Köksrenoveringar, som du nämner, har traditionellt varit en vinstaffär. Jag tror att det framledes kommer vara en ren förlustaffär.

    SvaraRadera
  4. Undersökning från Erik Olsson Fastighetsförmedling gick till på följande sätt:
    Skribenten frågade på morgonen vid kaféautomaten sin kollega på kontoret om han tyckte att det går bra att sälja bostäder på sommaren. Kollegan såg inga hinder för det, var måhända skribenten intresserad av att köpa hans vindsvåning nu så här på morgonen, om kollegan fick ett bra bud så kunde han tänka sig att sälja på en gång.
    På lunchen gick skribenten ner på MacDonalds för en snabblunch. Under tiden han stod i kön för att beställa lyssnade han på övriga köande personer och vad de talade om. Inget av det han kunde uppfatta sa emot honom att det skulle gå bra att sälja bostäder på sommaren.
    På eftermiddagen visade skribenten sitt alster för sin chef, och inte heller chefen såg att det fanns något hinder att sälja på sommaren. Chefen skulle sälja sommarstället på en gång om han bara fick ett bud.

    Så gick det till i verkligheten. Har gjort liknande själv, och alla som har gjort "undersökningar" på uppdrag av tex chefen vet vilket svar som förväntas. Och kan du tänka dig så rätt chefen hade! Chefen är ett geni!

    SvaraRadera
  5. Jag tycker alla mäklarfirmor kör typ samma sak, det är alltid rätt tid att sälja bostad alt köpa bostad. Det är inte svårt att hitta mäklare, det sm är svårt är hur gör man en riktigt bra affär.
    Så när en vän tipsade mig om www.notar.se,så tog jag kontakten direkt. Och för första gången på länge känner jag att argumenten höll hela vägen. Sen skadar det ju inte att jag gjorde en vinst på nästan en halv miljon ! Så numer kan jag säga sälj under sommaren alla tvivlare och kör med notar ni kommer inte bli besvikna.
    Önskar er alla en trevlig sommar btw.
    /Robert Pärlfors

    SvaraRadera