tisdag 12 juli 2011

Italien är smittat

Den Grekiska Sjukan tycks ha smittat Italien. Om Italien blir allvarligt sjukt är en fullskalig europeisk skuldkris ett faktum.

Under morgonen stack räntorna på tioåriga italienska statsobligationer upp till en rekordnivå på över 6% (i skrivande stund "bara" 5,79%). Euron faller mot dollar och yen. Även den svenska kronan drabbas av minskande riskaptit på marknaden och faller mot såväl dollar som euro.

PIIGS-länderna kan liknas vid en sjuk patient som för närvarande behandlas av två olika doktorer. Den ena är Doktor EU/ECB/IMF som vill ordinera mycket dyra mediciner till patienten. Mediciner som antagligen inte kommer att bota patienten för all framtid, men som åtminstone bromsar sjukdomsförloppet. Doktor EU/ECB/IMF är mycket mån om att få till ett långsamt och kontrollerat sjukdomsförlopp. Annars riskerar andra småsjuka och till och med friska patienter att smittas och katastrofen skulle därmed vara ett faktum. Tyvärr kommer sjukhusets besvärliga styrelse (skattebetalare) antagligen att sätta sig på tvären om medicinerna blir alltför dyra. Ett större problem är att den andre ansvarige läkaren, Doktor Market, inte alls är överens med sin "kollega". Doktor Market är känd för att vara impulsiv och inte alls särskilt tålmodig. Doktor Market har redan slängt patienten Grekland i isoleringscell. Doktor Market är tvärsäker på att Grekland kommer att dö (defaulta) så det är inte värt att slösa några mediciner där överhuvudtaget. Doktor Market har också skickat iväg Portugal och Irland med ambulans, på väg till samma avskilda cell som Grekland redan vistas i. Just nu är Doktor Market hypernervös och funderar på om det inte är lika bra att skicka iväg patienten Italien till det där avlägsna stället också. Men patienten Italien betalar ännu för sig, och Doktor Market är ju girig när det kommer till kritan...

Vem drabbas hårdast av en italiensk skuldkris? Vilka har lånat ut pengar till Italien? Svaret är, som de flesta redan har gissat, europeiska stater och banker. I detta blogginlägg på Financial Times uppskattas att av den totala bankutlåningen till Italien står europeiska banker för 87%. Av de italienska statsobligationer som ägs av globala banker, står europeiska banker för 84%. Vilken blir den första europeiska storbanken att gå omkull? BNP Paribas? Barclays? Credit Agricole?

En intressant aspekt med den italienska krisen är hur våra pensioner kommer att drabbas av den. Den italienska obligationsmarknaden är europas största och många pensionsfonder (statliga och privata) har investerat i italienska statspapper. Hur mycket italienska obligationer har de svenska AP-fonderna på sina balansräkningar?

3 kommentarer:

  1. It's an organised attack and I fear that we have a hedge fund maffia that's connected to the media. Italien har problem, det vet alla...men att marknaden har precis kommit på det, precis efter Grekland's spar paket blev gödkänt, hmmm.

    http://macro-man.blogspot.com/2011/07/repelling-hannibal.html

    SvaraRadera
  2. Vilken blir den första europeiska storbanken att gå omkull?
    UniCredit är också en högst tänkbar kandidat med sin stora exponering mot italienska statspapper.

    SvaraRadera
  3. Vi får vänta med spänning och se. Tidigare har det spekulerats i Credit Agricole på grund av deras stora ägande i en grekisk bank. Just nu vill jag inte vara aktieägare i någon europeisk bank, eller ens någon svensk bank.

    SvaraRadera