tisdag 26 juli 2011

Brev till riksdagspartierna om bostadsbubblan

Jag har i ett tidigare inlägg ställt mig frågan om hur våra politiker bör hantera bostadsbubblan. Inlägget föranleddes av Tommy Waidelichs (S) inlägg på DN Debatt, där Waidelich uppmärksammar problemet med den svenska bostadsmarknaden och bjuder in allianspartierna till dialog.


Jag tycker att det är bra att Waidelich uppmärksammar problemet, men jag tycker samtidigt att han tassar som katten kring het gröt när det gäller förslag om åtgärder. Förenklade regler för uthyrning av bostadsrätter samt ett ej närmare specificerat förslag om "kraftfulla åtgärder för att långsiktigt öka nybyggnationen" är de enda idéer Waidelich presenterar i sitt inlägg. Om exempelvis amorteringskrav för bolånetagare eller minskade ränteavdrag nämner Waidelich inget.


Med anledning av detta komponerade jag nedanstående e-mail. Jag har skickat det till samtliga riksdagspartier. Jag har även skickat separata e-mail till Tommy Waidelich samt Folkpartiets Carl B Hamilton, eftersom de tycks ha insikt i frågan. Eftersom det är politiker som förväntas svara på frågorna har jag numrerat dem från 1 till 4. På så vis hoppas jag att det ska bli svårare att undvika någon fråga.
Hej,

Den senaste tiden har det i media skrivits en del om att priserna på den svenska bostadsmarknaden kan vara på väg att falla. Detta skulle kunna få mycket allvarliga konsekvenser för svenskar med stora bostadslån, i synnerhet barnfamiljer (se exempelvis Tommy Waidelichs inlägg på DN Debatt 2011-07-23). Med anledning av detta har jag några frågor till [parti]:

1. Anser [parti] att det finns en fara med en bristande svensk bostadsbubbla?
2. Vad anser [parti] om att införa amorteringskrav för bolån för att dämpa utvecklingen på bostadsmarknaden?
3. Vad anser [parti] om att minska ränteavdraget för bostadslån?
4. Anser [parti] att långivarna (banker, bolåneinstitut) bör omfattas av strängare regler?

Svaren kommer jag att presentera (förhoppningsvis tillsammans med svar från övriga riksdagspartier) på min ekonomiblogg http://lesserfool.blogspot.com.

Med vänlig hälsning
Jag kommer att presentera alla svar här på bloggen. Jag kommer även att göra en egen bedömning av hur många av de fyra frågorna jag anser har blivit besvarade av de olika partierna. Om tillräckligt många svarar kommer jag att lägga upp en sammanställning av svaren.


Vad kan man då förvänta sig av denna lilla undersökning? Jag tycker att det mest intressanta blir att se vilka partier som över huvud taget har diskuterat den svenska bostadsbubblan. Jag är mycket tveksam till att något parti kommer att ge ett konkret svar på frågan om amorteringskrav. Ingen vill riskera att stöta sig med den mäktiga väljargruppen bostadsägare. Ingen vill heller riskera att vara partiet som avfärdade bubblan, om det visar sig att den spricker.


Hur tror du att de olika partierna kommer att svara? Kommer de att svara över huvud taget? Spekulationer välkomnas!

13 kommentarer:

  1. Jag tror du kommer få ett typiskt "politiker svar" där de säger bla bla de är roliga, bla bla följer utvecklingen noga, bla bla kanske finns en bubbla men kanske inte.
    Tror det var cornucopia som skickade frågor om peak oil och fick liknande svar.

    /Hans

    SvaraRadera
  2. Mmm håller med Hans

    SvaraRadera
  3. Jag ser med spänning fram emot svaren. Vad jag förstår verkar det även vara folksport att överklaga byggprojekt (man får tänka på att de som redan köpt dyrt "behöver bostadsbristen") och det kan ju vara intressant att fråga hur de ser på det - men fina frågor är kanon!

    Bra initiativ!

    SvaraRadera
  4. Glömde skriva att jag också tycker det var ett mycket bra initiativ!

    /Hans

    SvaraRadera
  5. Nu kanske jag svär i kyrkan och går lite off-topic, ber om ursäkt isåfall.
    Vad är det enligt dig/er som kommer göra att bubblan spricker och priserna sjunker med 25-50%? För även om vi fått en dämpning med införande av hårdare kapitalkrav mm så gör ju inte det att det blir ett större ras prismässigt.
    En ny finanskris skulle väl isåfall innebära att repo-räntan sänks igen och man undviker större fall.
    Uppskattar tankar kring detta tack! Och stort tack för en lärorik blogg.

    /M

    SvaraRadera
  6. så länge vanliga inkomsttagare får låna mer än de kan amortera bort inom 10år kommer problemet med bostads och kreditbubblor fortsätta. När räntorna stiger stannar Sverige-Ingves sänker repo och ekorrhjulet börjar snurra igen, problemet kvarstår. Om problemen skall försvinna måste alla kreditbolag stoppa utlåning till personer som inte kan eller har tänkt amortera bort lånet på 10år. Detta kommer aldrig ske eftersom då stannar omsättningen av kapital dvs inga fler vinster för kreditbolagen./lasse

    SvaraRadera
  7. Det som kommer att skicka priserna i källaren är att när bostadsbubblan imploderar kommer de som har jobb relaterade till kreditgiven tillväxt att förlora dessa. Ingen kommer att kunna fånga upp prisfallet trots att RB skulle sänka reporäntan till noll. Den effekten äts upp av annat. Tänk efter så kan man komma på många yrken som får sig en smäll av att de finansiella fötterna rycks undan.

    Då menar jag inte bara byggsektorn, utan många andra grupper vars finansiella grund eroderas. Under mycket lång tid har kredittillväxten byggt upp ekonomin. Så till den milda grad att den är beroende av fortsatt kredittillväxt, men eftersom den s a s har byggts in i systemet under decennier reflekterar man inte över hur betydande den är.

    Dessutom, med kreditförluster orsakade av fallet kommer bankerna att göra priset på bolån dyrare, så att räntorna ändå håller sig kvar. Kanske t o m på en nivå som överraskar. Det blir då en dubbeleffekt.

    Staten i sin sida kommer att få sin skattebas sönderslagen, så någon hjälp till överskuldsatta bolånetagare ska man inte räkna med. Bankerna kommer att räddas, givetvis. I övrigt kommer de minskande resurserna att gå åt till att hantera massarbetslöshet. Kan vi få 15% arbetslöshet när det blir som värst, tro? Inte osannolikt. Kolla på USA.

    Tankar om detta?

    SvaraRadera
  8. Vad kul! Väntar med spänning på svaren. Som vi hoppas kommer...

    SvaraRadera
  9. GBG,
    Tackar. Det vore kul att ställa lite frågor om byggande också. Det kanske är kommunala politiker man bör inrikta sig på isf?

    SvaraRadera
  10. M,
    Tack för beröm. Du svär definitivt inte i någon kyrka. Hur stort ett ras blir kan man bara gissa, ingen vet. Men man ska komma ihåg att ett ras har en förmåga att bli egendrivande. För det första, varför ska förstagångsköpare köpa bostad idag när det är billigare om ett år? Vidare, om det införs amorteringskrav kommer folk inte ha råd att ta lika stora lån som tidigare. Ett annat problem är förtroendet för de svenska bankerna. Om det blir tufft på den svenska bostadsmarknaden sitter bankerna på en hel del tveksamma tillgångar (fordringar på bostadsägare). Det kommer leda till att bankerna drabbas av dyrare kostnader för sin upplåning. Denna kostnad kommer att föras vidare till låntagare. Det är med andra ord inte bara Riksbankens ränta som styr räntan på bostadslån.

    Riksbankens primära uppgift är att hålla inflationen på en låg nivå. Riksbanken måste alltså prioritera inflationsbekämpning framför att hålla nere räntorna på bostadslån, även i händelse av en akut europeisk skuldkris.

    SvaraRadera
  11. Sune,
    Det vi har sett sedan finanskrisen är en långsam och smärtsam tillbakagång till ett läge med lägre nivåer av kreditexpansion. Man har felbedömt risken hos olika tillgångar; i samband med finanskrisen felbedömdes risken med amerikanska bostadslån och nu blir det allt mer uppenbart att man felbedömt risken hos olika länders betalningsförmåga. Jag gissar att risken hos svenska bostadsobligationer är underskattad. En korrigering skulle kunna leda till högre räntor och tuffare tider för våra banker samt en försämrad konjunktur. Hur dramatisk en korrigering blir är omöjligt att säga. Jag gissar iaf på en lång och utdragen nedgång på bostadsmarknaden.

    Som du säger är många, utöver mäklare och bankanställda, beroende av lånesamhället. Man kan alltid hoppas på att en period av lägre tillväxt inte följs av massarbetslöshet.

    SvaraRadera
  12. Tack för ditt svar LesserFool.

    *För det första, varför ska förstagångsköpare
    köpa bostad idag när det är billigare om ett år?
    - Jag har svårt att se att tex personer som flyttar till Stockholm pga jobb avvaktar pga ev lägre priser längre fram. Nånstans måste man ju trots allt bo och att hitta hyresrätt utan kontakter är ju hyfsat svårt/tar tid.

    * Vidare, om det införs amorteringskrav kommer folk inte ha råd att ta lika stora lån som tidigare.
    - Absolut, det vore bra men finns det någon som säger att det kommer ske inom närmsta åren?

    * Om det blir tufft på den svenska bostadsmarknaden sitter bankerna på en hel del tveksamma tillgångar (fordringar på bostadsägare). Det kommer leda till att bankerna drabbas av dyrare kostnader för sin upplåning. Denna kostnad kommer att föras vidare till låntagare.
    - Mmm, dock bör det ju krävas att räntan kommer upp i iaf 7-8% innan de med lägst marginal får problem med att betala löpande räntekostnader.

    Höstsiffrorna blir mycket intressanta att följa men det gäller att man inte hamnar i en bostadsbubbla-bubbla. :)

    /M

    SvaraRadera
  13. M,
    Tack för en bra diskussion. Det är viktigt att någon ifrågasätter det som skrivs på bloggen, för att det inte ska bli allt för likriktat.

    Förstagångsköpare: Personer som flyttar till Stockholm pga jobb kanske inte kommer att avvakta. Men prissättningen sker på marginalen, så det kan vara tillräckligt att vi ser en viss minskning av intresset för att priserna ska sjunka. Man kan tänka sig exempelvis en situation där ungdomar i genomsnitt bor kvar hos föräldrarna ett år längre än tidigare.

    Amorteringskrav: Det håller på att hända. Inte på grund av regler utan på grund av att bankerna har blivit försiktigare. SBAB har amorteringskrav ned till 75% av bostadens värde. Jag vet inte exakt hur det ser ut för bankerna, men iaf SEB har diskuterat amorteringskrav.

    Dyrare upplåning: Jag tror inte att det krävs "problem med betalningarna" för att priserna ska drivas neråt. Det kan vara tillräckligt att man som köpare gör en kalkyl med högre räntenivåer en de som råder idag, för att man ska anse att boendet blir för dyrt. Idag så klarar de flesta 7-8%, men ganska få tror att det är realistiskt med så höga räntor. Att man klarar räntebetalningarna innebär ju inte per automatik att man "gillar läget".

    Dina ord om bostadsbubblabubbla är tänkvärda. Från att ha varit väldigt ovanligt i media är nu rapporteringen på en högstanivå (enligt min egen ovetenskapliga bedömning). Jag tror som sagt inte på någon dramatisk utveckling, jag gissar på en långsam och utdragen nedgång. Men ingen kan veta något säkert om framtiden, man kan bara göra mer eller mindre kvalificerade gissningar. Och det är ambitionen jag har med den här bloggen.

    SvaraRadera