söndag 14 augusti 2011

Bostadsbubblan och politiken

Socialdemokraternas Tommy Waidelich gör återigen ett försök att få igång ett samarbete med alliansen om en beredskapsplan för en kommande bostadskris (SvD). Det är bara ungefär tre veckor sedan Waidelich försökte med samma sak på DN Debatt, vilket jag uppmärksammade i det här inlägget. Konstigt nog verkar ingen vara intresserad av att svara Waidelich, eftersom han får försöka i tidning efter tidning.

Jag har tidigare skrivit här på bloggen om hur våra politiker bör hantera bostadsbubblan. Jag har även skickat e-mail till samtliga riksdagspartier med fyra konkreta frågor angående bostadsbubblan. Intresset har mestadels varit svalt. Socialdemokraternas svar finns här och vänsterpartiets svar finns här. Det tycks som att FP, M, C, KD, MP och SD är lika ointresserade av att svara mig som allianspartierna är att svara Tommy Waidelich.

I den senaste artikeln avslöjar Waidelich inga nya konkreta förslag för att hantera bostadsbubblan. På DN Debatt skrev ju Waidelich om en "bred palett" av tänkbara åtgärder, men återigen är det bara förslaget om förenklade regler för andrahandsuthyrning som lyfts fram.

Det är i alla fall intressant att notera att Waidelich, likt en del dystopiska bloggare, tror att hösten blir avgörande för den svenska bostadsmarknaden. Det stora lager av osålda bostäder som byggts upp under våren/sommaren kommer antagligen att sätta press på priserna till hösten. Nu har vi dessutom en finanskris att oroa oss för igen, vilket med all sannolikhet kommer att bidra ytterligare till ett prisfall.

Jag ser fortsatt fram emot svar från övriga riksdagspartier. Jag har fått besked från somliga att svar kommer den närmaste tiden.

6 kommentarer:

 1. Har tippat på detta tidigare. Med den så viktiga medelklassen som bolånetagare så blir det frestande för politker att positionera sig som "försvarare" av bomarknaden.

  Om marknaden knäcks så skulle det inte förvåna mig om vi fick överbudspolitik, från båda blocken. Ni minns väl Mats Odells förslag från 2008 om att ge statliga garantier till överbelånade villaägare. Här har socialdemokraterna en ypperlig chans att positionera sig som "vanligt folks försvarare mot det giriga finanskapitalet"

  Tommy W kommer här med förslag om ökad uthyrningsrätt. Uthyrningsrätten är begränsad för att det inte skall gå att spekulera i bostäder(buy to let á la England). Lagstiftaren ville explicit förhindra att kapitalstarka familjer köper upp bostäder i spekulationssyfte. Effekten lär bli pristryck uppåt då mer pengar kommer jaga färre objekt.

  Jag skulle inte bli förvånad om vi får se förslag om statliga lånegarantier och kanske t.om. ökade ränteavdrag för bostäder där säkerheten inte inte täcker lånet. Det kan bli Socialdemokraternas chans att vinna tillbaks medelklassen.

  Nu tror jag att BLT räddas än en gång av skuldkrisen. Långräntorna pekar på att lågränteregimen består ett bra tag till. Och hushållen prisar in att korta boräntan inte går över 4% och det lär fungera som krockkudde för priserna.

  Får vi däremot arbetslöshet i tjänstesektorn så kan vad som helst hända,,,

  /Gannicus

  SvaraRadera
 2. Intresasnt Gannicus men lesser fool, du skrev om blankningsförbug tidigare

  "Interventioner och begränsningar av en öppen marknad leder sällan till något bra...... Dessutom har denna metod redan använts såväl i USA och Storbritannien som Sverige under 2008 med dåligt resultat"

  kan säga samma sak om bomaknaden

  SvaraRadera
 3. Gannicus,
  Faktum är att jag inte mindes Mats Odells vilda förslag, men stort tack för att du påminde mig. Mycket läsvärt. Det kan mycket väl bli som du säger, att skuldkrisen driver ned räntorna och ger bostadsmarknaden lite andrum. Men jag tror inte att vi får se några räntesänkningar från Riksbanken på ett tag.

  SvaraRadera
 4. Anonym 20:21,
  Exempelvis amorteringskrav är inte, enligt mig, att betrakta som en kortsiktig intervention utan som en nödvändighet för en långsiktig och sund utlåning till bostadsköp. Tycker du att utlåningen till bostadsköp omfattas av för stränga regler i dagsläget?

  SvaraRadera
 5. Läsvärd sammanställning!

  Hör av dig om du vill bli intervjuad samt byta länk!

  SvaraRadera
 6. Classier Corn,
  Jag besvarar gärna frågor på lesser.fool.blog@gmail.com

  SvaraRadera