måndag 1 augusti 2011

Kommer USA att förbli en AAA-nation?

Mycket talar nu för att republikaner och demokrater enats kring ett förslag (DN) för att få till stånd en höjning av det omtalade skuldtaket. Detta är ingen skräll; även om marknaderna har varit oroliga den senaste veckan så är det inget mot vad som skulle hända om USA ställde in betalningarna på sin statsskuld. Den stora frågan är nu vad som kommer att hända med USA:s kreditbetyg.

Vi börjar med några siffror för att få en överblick:

(USD)
Nuvarande skuldtak: 14 300 miljarder
Föreslagen höjning: 2 400 miljarder (till slutet 2012)
Föreslagna budgetnedskärningar på tio år: 2 400 till 2 800 miljarder
Föreslagna skattehöjningar: 0
USA:s budgetunderskott i år: ca 1 500 miljarder

En snabb koll av siffrorna ovan visar att USA har en kortsiktig lösning i sikte, men att situationen på längre sikt är mycket tuff (särskilt med tanke på de senaste BNP-siffrorna). Målsättningen tycks vara att de nya 2 400 miljarderna skall räcka över valet 2012 (detta är ett krav från demokraterna). Man kommer alltså att låna pengar som räcker i knappt två år, och spara in ungefär samma summa genom nedskärningar på tio år. Med ett årligt beräknat budgetunderskott på runt 1 500 miljarder och nedskärningar på mindre än i genomsnitt 300 miljarder per år kommer man vid slutet av 2012 ha spenderat huvuddelen av de "nya" pengarna och bli tvingade att höja skuldtaket igen. Och det är de klena nedskärningarna och de uteblivna skattehöjningarna som gör att kreditvärderingsinstituten blir misstänksamma. För även om förslaget går igenom kan det bli aktuellt med en nedgradering av det amerikanska AAA-betyget.

Financial Times skriver att Standard & Poor´s vill se åtminstone 4 000 miljarder i nedskärningar för att vara nöjda. S&P tycks vara den av de tre stora som är mest negativa till det amerikanska kreditbetyget. Moody´s sade i fredags att det är mest sannolikt att resultatet av deras pågående utvärdering resulterar i att USA behåller sitt betyg, men att utsikterna ändras till negativa. President Obama menar å sin sida att om USA förlorar sitt kreditbetyg beror det inte på problem med att betala statsskulden utan "because we didn´t have a AAA political system". Jag är inte säker på att jag håller med Obama om det.

Relaterat:
Uppgörelse i grevens tid (SvD)
Bästa förväntade lösning (SvD)
Nära skuldavtal (DN)
En lättnadens suck (DN)
Säkra investeringar finns inte (DN)
Så här ser kompromissförslaget ut (DN)
Moody´s bekräftar kreditbetyget (SvD)

4 kommentarer:

  1. Tack för en bra blogg! Tror du att en eventuell nedskrivning kan få effekter på lilla Sverige?

    /Mats

    SvaraRadera
  2. Mats,
    Tack. Om USA skulle skriva ned (defulta) delar av sin statsskuld skulle det definitivt få effekter på Sverige. Det talas om konsekvenser av samma dignitet som finanskrisen. Men det är osannolikt med en amerikansk nedskrivning.

    SvaraRadera
  3. Hur kan kreditvärderingsinstituten behålla trovärdigheten om de inte sänker USA:s kreditbetyg? Det går inte att skjuta upp det oundvikliga hur länge som helst! Obama har måttat ett slag ut i tomma luften, och marknaden verkar ha förstått det...

    SvaraRadera
  4. S&P och de andra har tidigare kritiserats för att låta sig styras av politiska viljor. Det är tveksamt om de vågar stå emot den här gången.

    SvaraRadera