fredag 19 augusti 2011

Svenska banker

Även idag öppnar börsen stadigt neråt (DN, SvD). Det ser ut som att den börskrasch vi är mitt i, fortgår utan avbrott före helgen. En sak är säker, jag skulle inte vilja sitta med svenska bankaktier just nu.

Igår uppmärksammade Bloomberg ett uttalande från Finansinspektionens chefsekonom Lars Frisell. Frisell är inte alls försiktig i sitt uttalande utan säger rakt ut att de svenska bankerna måste göra mer för att skydda sig för ett kommande dödläge på interbankmarknaden (det vill säga ett läge där alla misstror alla och det blir svårt för banker att låna upp pengar från andra banker). Frisell understryker hur instabilt systemet är och säger att det inte krävs mycket för att interbankmarknaden skall kollapsa.

Det är framförallt de svenska bankernas upplåning i amerikanska dollar som kan vara i farozonen. Frisell uppger i artikeln att bankernas dollarlån blivit allt kortare på grund av ökad riskaversion hos amerikanska investerare.

Det är nu tydligt hur sårbara de svenska bankerna är, trots att de fortfarande visar bra resultat och obefintliga kreditförluster. Förtroende är en förutsättning för att en bank ska kunna sköta sin verksamhet, och förtroendet för svenska (och utländska för den delen) banker är just nu på väg ner. Om det dåliga börsklimatet fortsätter är risken stor att svenska staten kommer att behöva undsätta våra banker.

Den svenska banksektorn är enorm. Jag skrev i ett tidigare inlägg att de pengar som staten sparar genom att inte genomföra de utlovade skattesänkningarna endast motsvarar knappt 1,5 procent av Swedbanks utlåning till allmänheten. De fyra svenska storbankerna har sammanlagda balansräkningar om drygt 11 000 miljarder kronor, eller fyra gånger BNP. Det säger en del om vilka problem Sverige som nation får om bankerna blir för hårt ansträngda. Det internationella extremexemplet Island hade före fallet en banksektor som motsvarade runt tio gånger BNP.

Nu på morgonen sänker Morgan Stanley riktkurserna för de svenska bankerna (SvD). Vad det nu spelar för roll.

Jag har för övrigt fått svar ytterligare två av riksdagspartierna angående deras syn på den svenska bostadsbubblan. Jag återkommer i detta ämne. Till dess:

Sitt still i likviditetsbåten!

4 kommentarer:

 1. På 20 år har man låtit bankerna växa sig gigantiska på samhällets bekostnad, när parasiterna blir förstarka dör värddjuret.

  Det är dags att dela upp bankerna i mindre delar, den del som är samhällskritisk ska garanteras av staten, allt övrigt ska låtas gå i konkurs.

  Hellre att bankernas ägare riskerar allt än skattebetalarna. Trading borde inte vara statens ansvar att garantera helt enkelt.

  Sen kan man drömma om att man skrotar dagens sjuka finanssystem med FRB. Staten skapar skuldfria pengar, bankerna skulle inte längre kunna skapa skulder ur tomma intet och pengar skulle inte längre vara skuld.

  SvaraRadera
 2. Istället för att sitta still i skuldbåten, ge den en knuff genom att betala av korta krediter och se över amortering. FRB och återbetalning av skulder är ingen bra kombo, sett ur skaparnas synvinkel.

  SvaraRadera
 3. @15:05 Ett mycket bra råd i alla lägen.

  SvaraRadera
 4. Mycket intressant inlägg, än en gång, tack för kanonintressant blogg! Fortsätt med detta!

  /ytrew

  SvaraRadera