onsdag 17 augusti 2011

Mäklarsamfundets rekommendationer juni 2004

Hittade nedanstående text på Mäklarsamfundets webbsida. Texten är från juni 2004 men den känns förvånande aktuell.
Förbud mot "lockpriser" i marknadsföringen av bostäder
Styrelsen i Mäklarsamfundet Bransch beslutade den 17 juni 2004 att branschen ska fortsätta verka för att de priser som anges som utgångspris i marknadsföringen också alltid ska vara ett pris som säljaren har accepterat som ett möjligt försäljningspris.
Uppgifter som används i annonser och marknadsföring är information till aktörerna på marknaden. Dessa har rätt att kräva att informationen är vederhäftig och ej vilseledande. Styrelsen beslutade att endast prisuppgifter som av uppdragsgivaren och säljaren accepterats som ett tänkbart och möjligt försäljningspris får användas. Utgångspriset eller annan prisuppgift som anges i annonser eller marknadsföring får således inte vara ett "lockpris" utan ska ha en realistisk täckning i ett konkret ställningstagande från säljaren. Uttalandet är inte avsett att skapa något hinder för budgivning när fler spekulanter är intresserade av att köpa samma bostad. Ett användande av av lockpriser är ett brott mot god mäklarsed och därmed också ett brott mot fastighetsmäklarlagen. En viktig etisk regel är också att säljaren alltid måste godkänna ett pris som används i marknadsföringen.
Mäklarsamfundets standardtext för förmedlingsuppdrag är kompletterat med en bestämmelse om att det utgångspris som anges i förmedlingsuppdraget ska vara accepterat som ett tänkbart försäljningspris.

3 kommentarer:

 1. verkar inte fungera i GBG här används lockpriser eller vad sägs om denna
  http://www2.bjurfors.se/beskrivning.aspx?objguid=3SM3M1DRSKIKQ570&objtype=CMVilla
  upp 25% från utg priset

  SvaraRadera
 2. Det är lätt att sitta och skriva policydokument hemma på kammaren. Inte minst för att hålla ryggen fri genom att peka på att det begås lagbrott.
  Vad annars skulle de kunna skriva?

  SvaraRadera
 3. Lite aktuellt om sakernas tillstånd:

  Tvisten som hotar att fälla nästa stödpaket till Grekland.

  Finland har krävt (respektive länders finansministrar har avtalat!) att Grekland deponerar en summa på Finlands statskonto som säkerhet för att Finland skall bidra med pengar till nästa stödpaket. När Grekland återbetalar sitt lån får man samtidigt tillgång till de deponerade pengarna.

  Finlands krav på säkerheter har väckt kritik bland andra euroländer, eftersom dessa får betala de säkerheter som Finland erhåller, då Grekland inte kan ge säkerheter utan att ha fått nödlån. Åtminstone Nederländerna, Slovakien och Österrike sade på torsdagen att de också tänker kräva bilaterala garantier till sitt Greklandsstöd om Finland tillåts detta av EU.
  http://hbl.fi/nyheter/2011-08-18/garantiavtalet-godkanns-inte-av-alla-eurolander

  SvaraRadera