tisdag 2 augusti 2011

Cypern - eurozonens fjärde statsbankrutt?

Irland, Portugal och Grekland har redan gjort det. Kommer Cypern att bli det fjärde landet i eurozonen som inte klarar av att hantera sin ekonomi på egen hand?

Den gångna veckan har mycket fokus legat på USA och höjningen av skuldtaket. Under tiden har en ny kandidat seglat upp som lågoddsare för statsbankrutt. Cypern fick i fredags se sitt kreditbetyg sänkt av Standard & Poor´s till BBB+ från A-. Utsikterna är fortsatt negativa. Räntorna på Cypriotiska 10-åriga statsobligationer ligger nu runt 10 procent, det vill säga på ungefär samma nivåer som för Portugal och Irland.

Cypern genomgår både en politisk och en ekonomisk kris. Den ekonomiska krisen beror till stor del på att landets banker (banksektorn är enorm i förhållande till BNP, jämför Island) har stor exponering mot Grekland. Totalt har de cypriotiska bankerna en exponering mot grekiska skulder (offentliga och privata) på 31 miljarder euro. Det motsvarar 170 procent av landets BNP. Cyperns näst största bank, Mafin Popular Bank, sitter på 12,5 miljarder euro i grekiska lån, vilket motsvarar 40 procent av bankens balansomslutning.

Igår (måndag) skickade landets största bank, Bank of Cyprus, ut ett SOS.
"With our inaction we are risking the ability of refinancing the state and the consequences will be immediate and serious. There is an imminent threat of Cyprus joining the European Union support mechanism, with whatever drawbacks that will entail."
Budskapet är mycket tydligt. En cypriotisk statsbankrutt blir allt mer aktuell. För den ansträngda eurozonen är Cypern förvisso ett litet land att rädda, statsskulden uppgår för närvarande bara till 11,5 miljarder euro eller drygt 60 procent av BNP. Inte som Det Stora Feta Greklandsfiaskot sålunda. Men det börjar bli tid för EU/ECB att sätta ned foten när medlemmarna faller en efter en. Och även om Cypern är ett litet land så kan den stora banksektorn vara till stort besvär om det blir allvarliga problem.

3 kommentarer:

 1. Att Cyperns nyaste och största kraftverk förstördes av en explosion i idiotiskt osäkert lagrad beslagtagen ammunition är nog en bidragande faktor till att det krisar just nu.

  SvaraRadera
 2. Tydligen kommer kostnaden för att återställa kraftverket att bli enorm för den cypriotiska staten. Det spekuleras i att Cypern kan komma att ansöka om bail-out med hänvisning till kraftverksproblemet snarare än bankernas problem.

  SvaraRadera
 3. Har du nån koll på vad Hellenic Bank ligger ute med till Grekland ?

  Tack på förhand.

  Per

  SvaraRadera