lördag 13 augusti 2011

Blankningsförbud på vaga grunder

I torsdags förbjöd Frankrike, Italien, Spanien och Belgien blankning av bank- och finansaktier (SvD). Förbudet ska gälla i 15 dagar. Syftet ska vara att skydda länderna mot spekulation och därmed undvika häftiga svängningar (prisfall) på börsen. Det lusiga är att det nu har visat sig att andelen utlånade bank- och finansaktier aktier i de berörda länderna är ovanligt låg.

Kritiken mot blankningsförbudet har inte låtit vänta på sig (E24). Interventioner och begränsningar av en öppen marknad leder sällan till något bra. Spelarna gillar heller inte när spelets regler ändras efter myndigheters godtycke. Dessutom har denna metod redan använts såväl i USA och Storbritannien som Sverige under 2008 med dåligt resultat, se bloggrannen Flutes inlägg på temat.

Tyvärr är de ansvariga också mycket stolta över vad de har åstadkommit. Eller vad sägs om detta citat från Jean-Pierre Jouyet, chef för AMF (liknande Finansinspektionen) i Frankrike:
"They wanted to test French resistance. This is our response, as always very determined, and it will be so for all those who want to put us to the test."
Det är lätt att få intrycket att de berörda länderna har varit under någon form av "blankningsattack" med syfte att skapa oreda och instabilitet. Men analysföretaget Data Explorers, som har undersökt andelen utlånade aktier, kommer fram till något helt annat.

För det första är andelen utlånade aktier i de berörda bank- och finansföretagen lägre än genomsnittet för respektive land. Det gäller för alla länder utom Italien. Så har det varit under hela 2011. Dessutom ingår de berörda företagens aktier i lägre mån än genomsnittet i "lending programmes". Detta ska betyda att stora institutionella investerare inte har haft särskilt stora innehav i syfte att låna ut. Kort och gott, de som under veckan har sålt är samma typ av marknadsaktörer som vanligt.

4 kommentarer:

  1. Jag ser blankningsförbudet som ett försök till att stoppa derivathandel och stoppa försök till att minska bankernas reserver.

    SvaraRadera
  2. Naken blankning syns knappast på antalet utlånade aktier. Men naken blankning stoppas kanske inte heller av ett förbud?

    SvaraRadera
  3. Den seriösa användningen av blankning är ju för att kombinera förbättrad likviditet med minskad exponering mot en viss marknad för att därigenom minska det egna företagets risk. Genom att förbjuda blankning stoppar man denna metod att förbättra sin egen likviditet. Det finns därmed en risk att företag går under utan blankning för att de inte kan lösa likviditetsproblem eller för att de är för exponerade mot vissa marknader. Att använda blankning på detta sätt är ett ansvarsfullt sätt att arbeta och borde inte motarbetas.

    SvaraRadera
  4. Som jag förstår det finns det inga tecken på att bolagen som omfattas av förbudet ska ha varit utsatta för högra andel blankning än vilka andra bolag som helst. Därför är det anmärkningsvärt att man tar till en sådan kraftig intervention redan nu. Får vi se en förlängning av förbudet?

    SvaraRadera