måndag 12 september 2011

Nedgradering av franska banker i veckan?

I fredags sjönk den franska banken Societe Generale med drygt 10 procent. Bankkollegorna BNP Paribas och Credit Agricole var inte långt efter med tillbakagångar på dryga 7 procent. Frankrikes tre största banker är mycket utsatta i den pågående krisen, till stor del beroende på deras delägande i grekiska banker.

Bankerna har under veckan pressats hårt av svårigheter att låna amerikanska dollar. Nu ryktas det också om att trion kan komma att nedgraderas av Moody´s redan denna vecka. Moody´s placerade bankerna under bevakning den 14 juni, och nu kan de bli nedgraderade med troligtvis ett till två steg på kreditvärdighetsskalan. Som bekant så skyddas bankerna redan av blanikningsförbud så det finns inte mycket mer myndigheterna kan göra för att skydda dem. BNP Paribas gjorde ju ett fåfängt försök under veckan som gick att snacka upp förtroendet för sig själva (läs mer här). Det lyckades inte.

Zero Hedge skriver att hotet om nedgradering av Frankrikes största banker kommer vid sämsta möjliga tillfälle för eurozonen. ECB upprätthåller för tillfället genom stödköp "rimliga" räntor på bland annat Italiens och Spaniens statsobligationer. Alla är livrädda att krisen på allvar ska spridas till dessa länder då de (åtminstone Italien) är för stora för att rädda. För att stödköpen ska kunna fortgå krävs att de inom kort tas över av den europeiska stabilitetsfonden, EFSF. Frankrike och Tyskland står som huvudfinansiärer till EFSF, och dessa länders kreditbetyg (båda för närvarande högsta möjliga) garanterar kreditvärdigheten hos räddningsfonden. Men om de franska bankerna nedgraderas kommer det givetvis att leda till ytterligare spänningar hos den ansträngda franska ekonomin. Det skulle kunna leda till att det franska kreditbetyget, som redan nu är ifrågasatt, skulle kunna sänkas. Enligt Zero Hedge skulle då hela det europeiska stödsystemet vara tvunget att omarbetas.

Frågan är vad som hinner hända först, en nedgradering av Moody´s eller en regelrätt grekisk statsbankrutt. Båda händelserna skulle vara mycket dåliga för Frankrikes ansträngda banker.

1 kommentar:

  1. Det Skedde då idag. Nu väntar vi med spänd förväntan på marknadens reaktioner. Hur kommer det slå mot de grekiska statsräntorna? Hur kommer socgen stå sig på börsen? Kanske vi tom får se ett litet handelsstopp på franska börsen idag?

    /EDK

    SvaraRadera