söndag 25 september 2011

Rumänien, Israel, Italien

Återigen har det blivit ett ofrivilligt avbrott i bloggandet. Även denna gång är det resande som sätter käppar i hjulen. I veckan som gick har jag bland annat besökt en försvarsindustrimässa i Bukarest. Mässan var inte av samma storlek som DSEi, men ändå relativt stor med tanke på att det huvudsakligen var rumänska företag som ställde ut.

Jag noterade ett lustigt tecken förskjutning av den globala maktbalansen under mässans officiella öppningstal. Mest centralt placerade av åhörarna befann sig inte en amerikansk delegation, utan en kinesisk. Gruppen på fem kinesiska officerare passades upp minutiöst. Antagligen representerade de den mest köpstarka kunden på mässan.

Som vanligt roade jag mig med att se vilka företag som tog störst plats bland utställarna. Om vi hade befunnit oss i västeuropa så skulle BAE Systems sannolikt varit bland de största utställarna. Men inte i Rumänien. De fanns dock indirekt med som deltillverkare av Eurofighter Typhoon, som hade tagit stor utställningsyta i anspråk. Rumänien har för övrigt nyligen gjort klart att man ska ersätta sina gamla stridsflygplan av typ MIG-21. När beslutet först tillkännagavs för cirka ett och ett halvt år sedan kom det som en besvikelse för Saab, som hade hoppats att rumänerna skulle köpa Gripen. Istället blev det sketna begagnade F-16. Beslutet var givetvis politiskt, som så ofta när det gäller större affärer med försvarsmateriel. Som tröst till Saab kan nämnas att de rumänska testpiloterna hade Gripen som förstahandsval, vilket innebär att de föredrog Gripen framför både F-16 och Eurofighter Typhoon. Som en extra tröst till Saab kan nämnas att det nu verkar som att Rumänien inte har råd med några F-16.

Det fanns flera israeliska företag bland utställarna, störst av dessa var Rafael. Att handla försvarsmateriel med Israel är i Rumänien inte alls kontroversiellt, till skillnad från i Sverige. Det bör i sammanhanget nämnas att Rafael har levererat målutpekningskapslar (tageting pods) till Gripen. Även UAV:n Falken är tillverkad av ett israeliskt företag.

På tal om kontroversiellt, som största utställare fanns italienska Finmeccanica. Finmeccanica har på senaste tiden hamnat i blåsväder på grund av inblandning i skandaler delvis relaterade till eurosamarbetets potentielle bödel Silvio Berlusconi. Det handlar bland annat om att Finmeccanica har anställt agenter som, förutom att sälja företagets produkter och tjänster, har levererat prostituerade till Silvio Berlusconi och därefter försökt pressa honom på pengar. Återigen, för mig är det ofattbart att en clown som Silvio Berlusconi kan bli den som avgör eurons framtid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar