fredag 30 september 2011

Erik Olsson återinför lockpriser i Stockholm

Förändringar sker snabbt i kristider. Minns någon hur mäklarkåren i Stockholm underkände sig själva den 1 augusti i år? Vid den tidpunkten införde en majoritet av stockholmsmäklarna "accepterat pris" som en åtgärd mot det onda och för mäklarna mycket svårkontrollerade fenomenet lockpriser. Hur ska man som enskild mäklare kunna motverka lockpriser? frågade sig Mäklarsamfundet. Som mäklare har man ju ingen makt över vilket pris som sätts i annonsen på Hemnet...

Jag och många andra trodde vid denna tidpunkt att införandet av accepterat pris inte hade så mycket med problemet lockpriser att göra. Snarare kunde det handla om att få fart på en stillastående marknad, där säljare vägrade att inse att de priser de begärde tillhörde en svunnen tid i bostadsmarknadens historia. Ett problem som lyftes fram då, för knappt två månader sedan, var att flera spekulanter hade tagit sig friheten att lägga bud under accepterat pris.

Nu går fastighetsmäklaren Erik Olsson emot all tidigare logik och inför ett nytt begrepp i mäklarspråket: "Budstart". Tydligen tyckte Erik Olsson bättre om det gamla hederliga systemet med lockpriser. Samtidigt är det svårt att gå emot den egna branschorganisationen Mäklarsamfundet (undrar förresten om den gamla tidens hästskojare hade en branschorganisation?), så man väljer helt enkelt att redovisa både Budstart och Accepterat Pris i sina annonser. Men något lockpris på 30-40 procent under det riktiga priset är det inte frågan om intygar vd Erik Olsson:

– Nej, det tror jag inte. Vi har inte fastslagit någon procentsats, men om accepterat pris är 3 miljoner så kan budstarten, som blir ett komplement och ska ses som den nivå där vi börjar publicera de bud som kommer in, kanske ligga på 2,5 miljoner. Det får mäklaren och säljaren komma överens om från fall till fall.

Jag tolkar det som att Budstart kommer att vara ett lockpris, men kanske inte lika lockande som priserna man använde sig av före 1 augusti. Jag tycker att detta är rena skojerierna från ett företag som ska vara en seriös aktör på bostadsmarknaden. Före 1 augusti fanns det ett problem med lockpriser - två månader senare upptäcker Erik Olsson att det visst behövs lite lockpriser i alla fall. Som argument för sitt skojarbeteende har Erik Olsson mage att åberopa köparnas väl:


– Vad det handlar om är att skicka en tydlig signal till köparna om att de är välkomna även med bud som ligger en bit under ”accepterat pris”, även om lägre bud inte är tradition i Sverige.

Detta är givetvis ren och skär lögn. Det handlar återigen om att få fart på en trög marknad och därmed de egna intäkterna. Att det skulle vara ett problem att köpare inte vågar lägga bud under Accepterat pris går ju stick i stäv med uppgifterna i artikeln från 11 augusti, där det som sagt uppgavs att införandet av Accepterat pris hade lett till att köpare hade lagt bud under det angivna priset.

4 kommentarer:

 1. Otroligt,
  Erik Olsson ljuger igen! Big Time!
  Han är retorisk som få, fast han utnyttjar det på fel sätt, han är notorisk falsktalare! Han lurar och utnyttjar:
  Annonser i Metro, Erik Olsson skrev avtal och lockade med sig andra kedjor, "-vi binder oss vid Metro i 7 år, gör det ni också" Flera andra hoppade på och under tiden förhandlade Erik Olsson med DN, när han fick rätt pris gick han tillbaka till DN, de som skrivit långa avtal med Metro satt med svarte petter, själv hade han inget långt avtal, det var en stor fet lögn!
  Nu sker samma sak med denna överenskommelse som handlade om att bli av med lockpriser, han skiter i vad han lovat, branschen borde straffa ut denna idiot! Han förstör ryktet för var dag som går.
  Den största skandalen är dock den dolda överenskommelse om lönedumpning han styrt över på helt makabert sätt, hoppas han torskar dit snart!
  Dry Martini

  SvaraRadera
 2. Dry Martini,
  Kan du berätta mer om lönedumpningen?

  SvaraRadera
 3. ..ska ses som den nivå där vi börjar publicera de bud som kommer in"

  OBservera "börja publicera" - dvs det finns tydligen gott om (?) bud som ligger lägre, här kan massor av affärer göras om säljaren vill. Men det gäller att hålla bort information från marknaden vad köparna egentligen är beredda att betala genom att mörka de bud som kommer in.

  Snacka om riggad marknad. Tänk börsen och om orderlistan vore blank (tom) under -1 kr under senaste avslutade pris på H&M. Och om du lägger ett bud på 100 H&M aktier 200:- (aktuellt avslut just nu 206:-) så vägrar börsen att acceptera orden.

  SvaraRadera
 4. 14:27,
  Du har en mycket viktig poäng, en viktig del av mäklarnas roll är ju att fungera som "börs" för bostäder. En börs bör ju präglas av transparens och rättvist fördelad tillgång till information. Erik Olsson gör verkligen inte mycket för att sprida korrekt information till köparen.

  SvaraRadera