måndag 5 september 2011

Börsfall utan nyheter

Börsen har idag visat tydliga tecken på att något inte står rätt till. Stockholmsbörsen är ned drygt 4,5 procent och övriga europeiska börser faller tungt (USA-börserna har stängt). Det intressanta är att inga "avgörande" nyheter har framkommit under dagen. Det är helt enkelt skuldkrisen som spökar igen, vilket visar på hur allvarligt läget är.

För det börjar bli allt mer uppenbart att skuldkrisen blir mycket svår att lösa. Det har den senaste tiden funnits ett hopp om att räddningspaket för utsatta länder i eurozonen samt ett QE3 í USA ska hålla börskurserna uppe, men idag verkar det som att hoppet bleknar betänkligt. Det finns massiva politiska hinder att övervinna i eurozonen. Finland har ju som bekant krävt en särlösning för sina stödpengar till Grekland - grekerna förväntas lämna tillgångar i pant för de finska lånen. Så fort detta blev känt följde andra länder efter och krävde samma lösning. Nu hotar alltså denna politiska oenighet att stjälpa hela det grekiska räddningspaketet och i förlängningen eurosamarbetet. Detta bidrar säkert till dagens oro.

En annan bidragande faktor är Italiens Berlusconi med sin bräckliga regeringskoalition. Nu verkar det som att Italien har dragit tillbaka vissa av sina löften kring åtstramningspaketet, mer specifikt en skatt för de rika. Åtstramningspaketet var ett villkor för att ECB skulle stödköpa italienska statsobligationer. Nu verkar det som att effekten av stödköpen börjar klinga av, den tioåriga italienska statsobligationen handlas kring 5,5 procent. Kanske får vi snart se nivåer över 6 procent igen, det vill säga samma nivåer som före ECB:s stödköp.

Nu höjs även röster för att stoppa nästa delbetalning av det grekiska stödlånet. Det verkar som att grekerna redan har avvikit från den plan om åtstramningar som man enades om i samband med sommarens statsbankrutt som inte fick kallas statsbankrutt. Detta gör att risken för en regelrätt statsbankrutt nu ökar. Många bankaktier faller tungt idag, Deutsche Bank sjunker nästan 9 procent. De svenska bankerna, som anser sig själva vara både kassaskåpsäkra och välkapitaliserade sjunker också. I Swedbanks fall cirka 6 procent.

På tal om Deutsche Bank, självaste vd har uttalat sig om att många europeiska banker skulle gå under om de tvingades skriva ned värdet på sina skräpstatsobligationer till det riktiga marknadsvärdet. Det kan inte vara kul att vara aktieägare i en bank vars existens endast berättigas av redovisningstekniska akrobatkonster och hopp om statliga stöd.

2 kommentarer:

  1. På tal om Deutsche Bank2: När jag för ca två månader sedan väntade på att möta upp en kollega på Gatwick så stod jag och pratade med Anshuman Jains privatchaufför som väntade på att hämta upp den äldsta av familjen Jains döttrar efter en familjesemester i Karibien. Tydligen flyger alltid familjen Jain (i första klass eller med privatjet) i separata flygplan (för riskminimering) till och från familjesemestrar samt är allmänt paranoida när det gäller vem som får åka med deras privatchaufför.

    Vid ett tillfälle råkade en person få lift med privatchauffören utan att någon i familjen var med. Efter det såldes limousinen och en ny köptes in i rädsla för att den gamla kunder vara buggad.

    Ofta porträtteras investmentbankers som hutlösa risktagarare som drunknar i testoseron. Den bilden kom på sne efter samtalet på Gatwick. Jag fick snarare intrycket att herr Jain är fullständigt paranoid och gjorde gör allt i sin makt för att minimera risker. Åtminstone om det är han själv som drabbas. Återstår att se hur det ser ut för bankens kunder post 2012...

    SvaraRadera
  2. "Only the paranoid survive"
    - Andy Grove, fd vd Intel

    SvaraRadera