fredag 30 september 2011

Bostadsköpare i Stockholm riskerar 8,2 procent överpris hos Erik Olsson

I dagens tidigare inlägg konstaterade jag att Erik Olsson har återinfört lockpriserna i Stockholm. Mäklarsamfundet är mycket upprörda, men det spelar ingen roll - Erik Olsson Fastighetsförmedling tycks inte vara medlemmar där. I kommentarerna till ovan nämnda inlägg återfinns en viktig synpunkt - mäklaren ska ju tillgodose både köpare och säljares intressen. Mäklaren ska fungera som en börs för bostadsmarknaden.

Med resonemanget ovan i gott minne vill jag komma med en uppmaning: Om du skall köpa bostad - köp inte av Erik Olsson Fastighetsförmedling. Om du gör det kommer du som köpare i Stockholm nämligen att få betala i genomsnitt 8,2 procent mer än om du köper genom en annan mäklare. Och om du tänker köpa bostad i Lund ska du definitivt undvika Erik Olsson, där får du nämligen betala ett överpris på i genomsnitt 15,7 procent.

Nu kanske någon tror att jag hittar på detta bara för att smutskasta en enskild mäklare. Så är det inte, uppgifterna ovan finns nämligen på Erik Olssons webbsida. Genom att bli utsatt för Erik Olsson-metoden får man som köpare betala mer helt enkelt.

Tänk om stockholmsbörsen skulle tillämpa en liknande metodik. Det vore jättebra för alla som vill sälja aktier.

Som konsument har man möjlighet att tycka till om Erik Olsson genom exempelvis rejta.se eller localears.com.

6 kommentarer:

 1. Detta är bara början. 85 % av försäljningen är borta för Mäklarna jmf med 2010 samma månad. Så nu gäller det att krama ut det mesta, innan det blr synligt att det bara bär nedåt!

  SvaraRadera
 2. Erik Olsson mäklarbyrå. Vad säger man ? Är du köpare så känn dig lurad.

  SvaraRadera
 3. Å här kan man se vad de har att vänta sig..
  2008: 29.5 MSEK i förlust..
  Erik Olssons årsredovisningar 2008-2010
  http://allabolag.se/5565178216/bokslut

  /Domedagaren

  SvaraRadera
 4. Varför skriver de att säljaren är deras kund på rejta, är det helt sant? Har de inga skullen heter mot köparen?

  SvaraRadera
 5. Daniel,
  Jag antar att de resonerar så att den som betalar in pengarna till mäklaren är kunden. Att det sedan är köparens pengar spelar tydligen ingen roll.

  SvaraRadera
 6. En annan tolkning av EO:s "utspel" kan vara att man på detta vis vill få in fler låga bud som man så småningom, om/när inget högre inkommer, vill kunna övertala säljaren att acceptera. Med "stora mäklardöden" flåsande i nacken måste det rimligen vara prio ett för mäklarna att få till avslut, inte att pressa upp priserna. Bara en tanke...

  SvaraRadera