fredag 9 september 2011

Eurosamarbetets framtid hänger på.... Italien

Italien är bra på mat och sportbilar. Italien är nog inte bra på så mycket annat. Det är ett skrämmande faktum att eurosamarbetets framtid faktiskt hänger på Italien.

Alla som har gjort affärer med italienska företag förstår antagligen vad jag menar. Affärskulturen är ofta rutten, åtminstone när det gäller betalningstider. Hierarkin och byråkratin kan gränsa till det löjliga. Ett handslag innebär definitivt inte samma sak som vi är vana med i Sverige. Och jag har aldrig träffat några italienska politiker, vilka jag antar är ännu värre.

Okej, min beskrivning ovan är generaliserande och därför orättvis. Men betänk hur landet Italien styrs. En spretig koalitionsregering med bland annat ett uttalat främlingsfientligt parti. Jag hörde en beskrivning av det parlamentariska läget i Italien på P1 häromdagen; de regerande partierna är inte överens inbördes och definitivt inte sinsemellan. Denna regering, under ledning av Silvio Berlusconi, håller eurosamarbetets framtid i sina händer.

För eurozonen kan klara av att Irland, Grekland och Portugal kollapsar. Kanske till och med Spanien. Men Italiens ekonomi är helt enkelt för stor för att kunna räddas av de övriga medlemsländerna. ECB:s stödköp av spanska och italienska statsobligationer var nödvändigt för att inte länderna skulle hamna i en återvändsgränd. Men räntan på långa italienska statsobligationer är på väg upp mot nivåerna före stödköpen igen, även om det är en bit kvar. Om man ser till spreaden mot tyska statsobligationer så är den ungefär lika stor nu som före stödköpen, men det beror till del även på att räntan på tyska statspapper har sjunkit. Frågan är hur uthålliga ECB kommer att vara med stödköpen. Det ryktas om att ECB de senaste dagarna har köpt fyra gånger mer italienska obligationer än spanska dito. De italienska bankerna har givetvis drabbats hårt, mycket på grund av att värdet på deras obligationsportföljer har sjunkit rejält i värde. Exempelvis UniCredit är ned 45 procent sedan årsskiftet.

Kommer man i framtidens historieböcker kunna läsa att Italien blev eurosamarbetets bödel?

9 kommentarer:

  1. Hej,
    Bra blog.
    Vad gäller Italien. Glöm inte att Italien är ett omvänt Sverige: Hög stadskuld, liten privatskuld. Dvs Italienare har i gemen lite eller inga lån på huset. Och många Italienare, speciellt i norra delen har otroligt mycket sparkapital. Netto ligger kanske(vet ej precis) Italien nästan bättre till vad gälller lån/besparingar om man aggregerar talen än Sverige. Den stora utmaningen för Italien är hur politikerna skall lyckas få Italienarna att betala mera skatt.
    Oxxyyd

    SvaraRadera
  2. Oxxyyd:
    Visst har italienarna i genomsnitt låga privata skulder, men å andra sidan är stora delar av familjerna hårt pressade ekonomiskt. Jag skrev om Italien i juli, bl.a. följande:
    Enligt en nyligen gjord undersökning lyckas bara 47 procent av italienarna att spara undan pengar och 44 procent har den senaste tiden behövt ta av sitt sparkapital för att klara sig. Detta är inget nytt utan en trend som funnits länge. De italienska hushållens besparingar har sjunkit med 60 procent de senaste 20 åren. De flesta hushåll har inte råd att åka på semester, vilket är en sak som förvärrats radikalt det senaste året. Enligt en undersökning kommer bara var femte italienare att åka på semester denna sommar, mot hälften förra året, vilket redan var dåligt. Av dem som åker på semester kommer 62 procent bara att ta en vecka och bara 1 procent kan ta en månads semester. Många väljer också lågbudgetalternativ för sin semester.

    Dessutom lider Italien av ett katastrofalt underfinansierat pensionssystem. Kanske har många italienare besparingar, men pensionssystemet har det inte. Men som jag skriver så har de italienska hushållens besparingar sjunkit kraftigt de senaste decennierna.

    SvaraRadera
  3. Lägg till detta svag tillväxt, dålig konkurrenskraft och en övervärderad valuta.

    SvaraRadera
  4. Hade en intressant diskussion ang. bostadspriser med en vän från Italien i somras. Jämförde inställningen till lån och "investeringar" i sitt boende och när jag berättade att många svenskar tar mycket stora lån för att köpa en lägenhet så var hennes reaktion något i stil med: "Ah, ok, lån som det tar runt 20 år att betala tillbaka eller?". 20 års avbetalningstid var alltså mycket och sett som ett stort lån - i det förnuftiga Sverige hinner man inte betala av lånen ens under sin livstid. När jag berättade det för henne såg hon chockad ut. Jag har f.ö. fått samma reaktion från vänner i bl.a. Tyskland. För att parafrasera Orwell: Skuld är rikedom - Frihet är slaveri.

    /EDK

    SvaraRadera
  5. Jo, visst har du rätt och jag håller med dig om att läget för Italien ser mycket illa ut.
    Men den totala nettoskulden stat+privat är inte helt körd. Italien är totalt sett ett relativt rikt land till skillnad från Portugal, Grekland etc.
    MVH,
    Oxxyyd

    SvaraRadera
  6. Vad händer nu? Håller tyskarna på att förbereda sig inför någotstort under nästa vecka? Konkar grekerna nästa vecka eller vad händer?

    SvaraRadera
  7. Alla gånger bättre att Italien blir utmålade som bödel
    än att Finland( med sina krav på säkerhet till grekpaket)
    blir det.

    SvaraRadera
  8. EDK,
    Vi verkar vara extrema i detta avseende i Sverige. De flesta andra länder verkar vara förskonade från amorteringsfrihet.

    SvaraRadera
  9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera