Swedbank har lyckats reta upp finansminister Anders Borg ordentligt (E24, DN). Anledningen är att Swedbank, trots det allt bistrare ekonomiska läget, fortsätter att dela ut stora summor till aktieägarna. Borg skulle förstås ha föredragit att Swedbank visade prov på lite större ansvarskänsla genom att förstärka det egna kapitalet. Samma uppmaning har tidigare kommit från Riksbanken. Men icke, under söndagskvällen lät Swedbanks vd Michael Wolf meddela att återköpsprogrammet ligger fast.
Det är lätt att förstå Borgs ilska. Vi går mot ett marknadsklimat som enligt många bedömare kan bli bistrare än det vi upplevde under finanskrisen. Den gången fick Swedbank dra in 27 miljarder i två nyemissioner och dessutom ta del av det svensks statliga garantiprogrammet. Svenska statens pengar (skattepengar) lånades alltså ut och räddade Swedbank den gången. Det förvånar i alla fall mig att Swedbank inte gör mer för att undvika att någonsin hamna i det läget igen. Nu stoltserar man istället över att vara en av Europas mest välkapitaliserade banker och att man dessutom klarar av diverse stresstest.
Swedbank trampar ju rejält i klaveret här. För det första borde det ligga i bankens intresse att hålla sig väl med finansministern inför en kommande krisperiod. Swedbank kan knappast förvänta sig någon behandling med silkesvantar om de tvingas komma till staten med mössan i hand, igen. Dessutom eldar Swedbank med sitt agerande på opinionen kring strängare regleringar för banksektorn. Det är ingalunda säkert att de svenska politikerna nöjer sig med de regleringar som nu införs på europeisk nivå, det kan mycket väl bli tal om ett strängare svenskt regelverk. Samtliga partier som hittills svarat på mina frågor om den svenska bostadsbubblan har varit positiva till ett strängare regelverk för banker (nu senast Centerpartiet).
Lustigt nog sker detta samtidigt som IMF:s högsta chef, Christine Lagard, uttalar sig om att tvinga europeiska banker till att stärka sina balansräkningar. Även om Lagarde förmodligen inte i första hand syftar på Swedbank så är det ett tecken på hur illa det är ställt med den europeiska banksektorn. Jag tror inte att Anders Borg kommer att vara särskilt intresserad av att stärka Swedbanks balansräkning med skattepengar om/när den dagen kommer.
Tillägg: Läs gärna Andreas Cervenkas (E24) tvivel om långsiktigheten hos Swedbanks ägare.
Kan man gissa att Swedbank blir den första banken att gå omkull om ekonomin dyker djupare? Vilken bank har stabilaste ekonomin i så fall?
SvaraRaderaSvår fråga. Det beror förstås på hur ekonomin dyker djupare. Om det skulle handla om en totalkollaps av på den svenska bostadsmarknaden så är andra banker troligen mer exponerade än Swedbank.
SvaraRadera