måndag 28 november 2011

Sub prime

De senaste månderna har en rad olika lösningar för eurozonens kris presenterats. För inte så länge sedan var det diverse krispaket och (måttliga) avskrivningar av statsskulder som skulle lösa problemen. Avskrivningarna skulle givetvis skötas på så vis att det hela inte kunde klassas som default. Därmed skulle man slippa problematiken med diverse CDS-kontrakt som riskerade att utarma balansräkningarna hos olika finansinstitut och banker. Denna lösning visade sig snart vara otillräcklig. Istället skiftades fokus till att utvidga den europeiska stabilitetsfonden EFSF och låta den hålla liv i de drabbade ekonomierna inom eurozonen. Nu verkar det som att euroobligationer är det nya svaret på allt. Jag får en känsla av att historien håller på att upprepa sig med förbluffande hög frekvens och tänkte därför kosta på mig att ironisera lite.

Här börjar ironin. Euroobligationer är en enkel och genial idé. Genom att förpacka lån med hög risk tillsammans med lån som har låg risk på ett kreativt vis får man ett resulterande lån med hyfsat låg risk enligt principen 1+1=3. På så vis kan även nationer som annars ratas av marknaden ta upp lån till en låg ränta. För att obegränsad tillgång till billiga krediter är det enda som kan lösa en skuldkris, det förstår alla. Inget kan gå fel, systemet är väl beprövat; på den amerikanska bostadsmarknaden har man länge med stor framgång förpackat goda och dåliga lån tillsammans för att kunna erbjuda slutkunderna låga räntor. Samma princip bör gå att tillämpa på statsnivå i eurozonen. Om möjligt bör man komplettera systemet genom att låta privata aktörer ställa ut försäkringar (låt oss kalla dem CDS:er) mot den osannolika händelse att euroobligationerna skulle hamna i obestånd. Helst bör CDS:erna handlas anonymt och utan insyn, så att ingen vet på vilka balansräkningar dessa tillgångar hamnar. Det blir tryggast så. Även när det gäller incitamenten för de svagaste låntagarna att betala sina räntor och amorteringar finns tydliga paralleller till den framgångsrika amerikanska bostadsmarknaden. När exempelvis Grekland lånar på Tysklands bekostnad är det ju självklart att Grekland börjar sköta sina statsfinanser. Annars skulle det ju bli jättejobbigt för Tyskland. Och inte skulle staten Grekland i ett sådant läge kunna tänka sig att "skicka nycklarna till banken" och lämna både tillgångar och skulder bakom sig?

9 kommentarer:

 1. Avslöjade trolleritrick brukar sällan bli uppskattade och framgångsrika!

  SvaraRadera
 2. Fick mig att le och småskrocka; tack:)

  SvaraRadera
 3. Det kanske mest tragiska i historien är att fram till för 3år skulle det fungerat ypperligt.
  Men det var ju inte så mycket längre tillbaka i tiden som irlands regering hyllades för att den löste den lokala bankkrisen "med ett penndrag" där staten garanterade bankerna skulder.
  Och vi vet ju alla hur den irlänska staten aldrig behövde lösa in dom lånen vilket skulle ställt till det ganska kraftigt för dom.

  SvaraRadera
 4. Vad hände med din ypperliga blogg? Kommer du fortsätta skriva något eller har du lagt ner? Din blogg bland flera fanns bland den yppersta toppen bloggar, tillsammans med Cornucopia, Flute Tankar, mfc@elmberg, finansiella insikter, Kvantitativt (som också slutat skriva?) och Vidsynt. Vore grymt om du började igen :)

  /EDK

  SvaraRadera
 5. @EDK,
  Tack för vänliga ord. Just nu ägnar jag mycket tid och energi åt mitt arbete. Jag hoppas kunna återkomma i framtiden.

  SvaraRadera
 6. vill snabba kontanter lån på nätet? prova här!  123pengar.se finns här för att erbjuda dig lån så fort som möjligt och kan i många fall kan erbjuda dig pengar direkt in på ditt bankkonto inom en timme.

  Vi arbetar med särskilt utvalda långivare för att erbjuda dig de lån du behöver, inklusive kort- och långtidslån, kontantlån och andra former av obundna kreditlån.

  När vi har bearbetat all din information kommer vi att kunna svara dig direkt om vilka lån som finns tillgängliga för dig och hjälpa dig igenom kommande steg för att göra det möjligt för dig att få pengarna direkt. kreditlån

  SvaraRadera