onsdag 16 november 2011

Mindre än ett jobb per månad och anställd arbetsförmedlare

I mitt föregående inlägg frågade jag mig varför Arbetsförmedlingen inte tydligt redovisar hur många jobb de förmedlar under ett år. Jag skickade ett e-mail till Arbetsförmedlingens presskontakt, men har ännu inte fått något svar. Istället sökte jag runt lite på nätet och hittade denna publikation från Svenskt Näringsliv. Svenskt Näringsliv är väl i och för sig part i målet, men den analys av Arbetsförmedlingens verksamhet som de har genomfört är en upprepning av en analys som Riksrevisionen tidigare låtit genomföra.

Skriften publicerades i maj 2010 och har titeln Arbetsförmedlingen förmedlar få jobb. Siffrorna som ligger till grund för rapporten har inhämtats av SCB. Här framgår att endast 12 procent av jobben som tillsattes under 2009 gick genom Arbetsförmedlingen. Det låter som en låg siffra, kanske är det därför man väljer att köpa reklam i TV? En sak som verkligen fick mig att höja på ögonbrynen är uppgiften om att endast i genomsnitt 9,4 jobb förmedlas per anställd arbetsförmedlare och år. Det innebär att den genomsnittlige arbetsförmedlaren (och här är overhead-personal alltså inte inräknad) förmedlar mindre än ett jobb per arbetad månad. Undrar vad resten av anställningstiden går åt till?

År 2009 uppgick kostnaderna för tjänsten arbetsförmedling till 5,9 miljarder kronor. I rapporten framgår att den genomsnittliga kostnaden för ett förmedlat arbete uppgår till 64000 kronor.

Är det rimligt att det räcker för en arbetsförmedlare att förmedla mindre än ett jobb i månaden för att placera sig över genomsnittet? Är 64000 kronor en rimlig kostnad för ett enda förmedlat jobb? I mina öron låter det som ineffektivitet. Det blir löjeväckande när Arbetsförmedlingen väljer att redovisa hur många e-mail man svarat på under ett år, men underlåter att redovisa hur många jobb man har förmedlat.

12 kommentarer:

 1. De som är etablerade på arbetsmarknaden går aldrig via arbetsförmedlingen annat än när de måste, dvs för att få a-kassa. Annars har de inget att göra med AF.

  Målgruppen som arbetsförmedlingen jobbar med är de svagaste på arbetsmarknaden och de som har svårast att få jobb. Där finns invandrare, långtidsarbetslösa, ungdomar, funktionshindrade, psykiskt instabila osv. Af är i första hand en social inrättning och förvaring av arbetslösa i olika program. Vilken arbetsgivare vill ha den arbetskraft som Af har i sina register?

  SvaraRadera
 2. "Arbetsförmedlingen" är förstås ett missvisande namn. Det första jag fick veta när jag gick dit med mitt avgångsbetyg år 1983 var att "jobb får du söka själv".
  Här i Finland heter det "Arbets- och näringsbyrån".

  SvaraRadera
 3. För anställda i den offentliga sektorn är det en stor grej att kunna "svara på email". Den offantliga sektorn är en egen värld, med egna normer och värderingar.

  SvaraRadera
 4. Antagligen är det så att AF har mer svårförmedlade kunder än genomsnittet. Det försvarar ändå inte den låga förmedlingsfrekvensen. Det borde gå att förmedla samma antal jobb med en sjättedel av personalstyrkan.

  SvaraRadera
 5. När min sambo flyttade hit förra året från Danmark så gick vi till Arbetsförmedlingen eftersom hon precis kommit till landet och var på jakt efter ett jobb. De började genast prata om olika bidrag men det avstyrde jag snabbt och sa att vi klarar oss på min lön tills hon har ett jobb. Däremot ville vi ha hjälp med att veta vilka jobb som fanns i vår stad med ca 4 mils omkrets inom barnomsorg och butik eftersom hon har erfarenhet från båda. Handläggaren började igen prata om att hon kunde få bidrag om hon gick en kurs i hur man söker jobb... Vi sa att vi vet hur man gör men vill veta vilka jobb som finns.
  Slutade med att de vägrade skriva in henne och sa att vi inte verkade behöva deras hjälp. Hjälpen bestod inte i att hitta jobb utan att betala ut bidrag.

  Hon har jobb idag.

  SvaraRadera
 6. @14:52
  Vilken skräckhistoria. Det borde betraktas som tjänstefel, inget annat.

  SvaraRadera
 7. 14:52 ; Du är en sådan borgerlig hjälte ! fantastiskt !

  SvaraRadera
 8. 16.40 : Rädd för verkligheten, sosse? Är du orolig att din lilla propagandavärld skall rämna?

  SvaraRadera
 9. Att ha med myndigheter att göra är ett elände, och personligen anser jag dem överflödiga. Nu när världssystemet kollapsar kommer handelsklassen att decimeras av konsumtionstvärniten (bortsett från nödvändig konsumtion förstås som t ex mat, energi)och man kan ju räkna ut vad det kommer att innebära för t ex dagispersonal, lunchrestauranger osv osv. De som tidigare gynnats av jobbskatteavdrag, RUT, ROT mm och som därför varit tillfreds med den förda politiken kommer snart att få se sig själva i samma situation som andra arbetslösa.

  Skillnaden är att medelklassen är van vid att kunna styra upp sina liv själva,och kommer inte att nöja sig med soppkök och en wellpapplåda på trottoaren - och det kommer att sätta press på politikerna om en medborgarlön; så att den relativt sett, välutbildade medelklassen kan vara arbetslös med värdighet utan att behöva krusa trögtänkt personal på AF.

  Försäkringskassans förtryck av sjuka är ett annat uppenbart systemfel som bidrar till det Kafka-liknande samhället. Medborgarlönen skulle räta upp även detta problem - för varför ska sjuka delta i ett chickenrace som inte ens många friska har en chans i?

  Slutsats: Det är således bara att invänta kollapsen, vilken kommer att generera så stora problem att samhället inte längre har råd att betala lågutbildade statliga tjänstemän i kontrollinstitutionerna för att förtrycka höns och tuppar som på alla sätt sitter på en högre pinne än de själva. Allt annat skulle innebära revolution och då blir vi äntligen av med dessa tärande mellanhänder som blir allt mer uppenbart onödiga för varje dag som går! Staten vill ju dessutom upprätthålla arbetslösheten (NAIRU) för att hålla den i jämvikt - och därmed hålla lönerna nere! Som cornucopia? ungfär skrev häromsistens - en arbetslös gör ett bra jobb genom att inte arbeta - ett bra jobb åt staten!

  SvaraRadera
 10. Heter "färre än ett jobb" inte "mindre".

  SvaraRadera
 11. stor post keep it up!


  123pengar.se finns här för att erbjuda dig lån så fort som möjligt och kan i många fall kan erbjuda dig pengar direkt in på ditt bankkonto inom en timme.

  Vi arbetar med särskilt utvalda långivare för att erbjuda dig de lån du behöver, inklusive kort- och långtidslån, kontantlån och andra former av obundna kreditlån.

  När vi har bearbetat all din information kommer vi att kunna svara dig direkt om vilka lån som finns tillgängliga för dig och hjälpa dig igenom kommande steg för att göra det möjligt för dig att få pengarna direkt. Låna 15000


  SvaraRadera

 12. 123pengar.se finns här för att erbjuda dig lån så fort som möjligt och kan i många fall kan erbjuda dig pengar direkt in på ditt bankkonto inom en timme.

  Vi arbetar med särskilt utvalda långivare för att erbjuda dig de lån du behöver, inklusive kort- och långtidslån, kontantlån och andra former av obundna kreditlån.

  När vi har bearbetat all din information kommer vi att kunna svara dig direkt om vilka lån som finns tillgängliga för dig och hjälpa dig igenom kommande steg för att göra det möjligt för dig att få pengarna direkt. Låna 15000

  SvaraRadera