onsdag 9 november 2011

Occupy Baltimore

Bloggandet har legat på en konstant låg nivå de senaste veckorna på grund av en intensiv arbetsperiod med mycket resande. De senaste två veckorna har jag varit på resande fot i USA, men är nu tillbaka i hemlandet. Under denna resa hade jag nöjet att besöka Baltimore i Maryland under ett par dagar.

Det Baltimore jag upplevde hade väldigt lite gemensamt med den skildring som återges i utmärkta TV-serien The Wire. Jag såg inte skymten av varken droghandel eller en visslande Omar med draget hagelgevär. Nej, jag bodde i den trygga del av Baltimore som kallas för Inner Harbor. Inner Harbor präglas av barer, restauranger och närheten till Baltimores finansdistrikt. Och den stad som har ett finansdistrikt värt namnet har i dagsläget också sin egen Occupy-rörelse. Så var alltså även fallet i Baltimore och jag passade givetvis på att dokumentera demonstranternas läger (se bild nedan).
Som synes framstår Occupy-rörelsen, åtminstone i Baltimore, som en tämligen rörig uppenbarelse (på bilden syns tyvärr inte det tältläger omfattande ett 20-tal tält). Även budskapen framstod för mig som spretiga; diverse slagord mot banker och politiker varvades med uppmaningar om att be till gud samt att donera pengar till rörelsen. Den som vill läsa mer om just Occupy Baltimore kan göra det här.

Även om Occupy är en förhållandevis spretig rörelse utan tydligt mål, så är den ett tydligt tecken på det missnöje som gror bland vanligt (och ovanligt) folk. Vad rörelsen kan åstadkomma på ett politiskt plan är svårt att sia om, men det är inte otänkbart att dess idéer indirekt kan komma att influera partier både till höger och vänster på den politiska skalan. Klart är i alla fall att occupy-rörelsen sprider en tydlig bild om att bankerna står som skyldiga till den lågkonjunktur vi nu befinner oss i.

1 kommentar:

  1. Tack för att du börjat blogga igen. Intressant inblick i hur "världsprotesterna" ser ut på olika platser runt om i världen.

    /EDK

    SvaraRadera