fredag 7 oktober 2011

Nedgraderingar i Storbritannien - attitydförändring?

Det blev under förmiddagen känt att Moody´s har sänkt kreditbetyget för 12 finansföretag i Storbritannien. Bland de påverkade företagen finns RBS, TSB, Nationwide, Santander UK samt delvis förstatligade Lloyds. Att finansiella företag får sänkta kreditbetyg är i sig ingen ovanlig nyhet i dessa tider. Det intressanta denna gång, vilket FT Aplhaville konstaterar, är att anledningen till de sänkta kreditbetygen är att den brittiska regeringen blivit mindre benägen att ösa stödpengar över krisande banker och långivare. Det kan vara början på en attitydförändring vi ser nu, trots att det sannolikt kommer att förstatligas banker till både höger och vänster även fortsättningsvis.

Tillägg: Moody´s passar samtidigt på att sänka kreditbetygen för nio portugisiska banker. Med detta ökar sannolikheten en liten aning att Portugal blir nästa Grekland.

2 kommentarer:

  1. Enkelt. Har ni taskigt med pengar? Vad är er bank värd? OK, ni får halva beloppet mot hälften av aktierna. Var ligger problemat?

    /Janne

    SvaraRadera
  2. Janne, problemet ligger i att en bank som inte kan få in pengar inte är värd många kronor, en bank som kan ta in 50% av sitt värde i finansiering mot 50% av aktierna är värd väldigt mycket om det är ont om pengar på marknaden.

    SvaraRadera